18

Eén op de tien jongeren wordt online gepest

CBS: Meisjes zijn vaker slachtoffer

Eén op de tien jongeren tussen de 15 en 18 jaar is vorig jaar wel eens online gepest. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De jongeren waren slachtoffer van bijvoorbeeld roddel, stalken, lasten, bedreiging of chantage.

Online pesten komt volgens een woordvoerder van het CBS veel vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Wat het exacte verschil is, kan de woordvoerder niet zeggen, maar volgens hem gaat het om een significant verschil:

Wij hebben de indruk dat meisjes elkaar indirecter het leven zuur maken, terwijl jongens dat op een directe manier doen.”

De uitkomsten komen volgens de woordvoerder overeen met die van vergelijkbare onderzoeken. Het gaat in totaal om zo’n 60.000 kinderen die gepest worden. “Dat zijn er zo’n twee tot drie per klas.”

Hetzelfde onderzoek is ook gehouden onder volwassenen. Daaruit blijkt dat ook volwassenen slachtoffer zijn van cyberpesten, maar in mindere mate. In de categorie 18 tot 25-jarigen zegt 7 procent wel eens digitaal gepest te zijn. Van de respondenten in de categorie 45 tot 65-jarigen is  iets meer dan twee procent slachtoffer geweest van internetpesterijen.

Het is de eerste keer dat het CBS onderzoek deed naar pesten.

De Volkskrant: Een op tien jongeren slachtoffer cyberpesten

Geef een reactie

Laatste reacties (18)