7

Een Porsche op poep

Kan een oude benzineslurper op biogas rijden? Kijk aflevering 10 van Plankgas

Schoner rijden, dat willen we allemaal wel. Zo ook journalist Marie-Claire van den Berg. Ze ging op zoek naar een brandstof die het milieu zo min mogelijk belast en kwam uit bij groengas. Rijden op groengas is net zo schoon als elektrisch rijden. En het is ook nog eens de helft goedkoper dan benzine. Maar waarom rijden er dan zo weinig mensen op groengas? Marie-Claire zocht het uit en maakte er een film over: Plankgas.


Een van de eerste dingen die mensen vragen als ze horen dat je op groengas van afval en poep kan rijden is: “Kan dat dan ook in mijn auto?” Het antwoord is: nee. Om op groengas te kunnen rijden, heb je een speciale aardgasauto nodig. Toch is er een manier waarmee vrijwel alle auto’s op groengas kunnen rijden. Wie gehecht is aan zijn eigen model, kan zijn auto namelijk om te laten bouwen.

Een opmerkelijk voorbeeld van zo’n ombouw is ‘The Egg’; een Opel Ampèra op groengas. De Ampèra rijdt grotendeels elektrisch, maar de elektromotor wordt wel aangedreven met benzine. De eigenaar van The Egg liet de benzinetank uit zijn Opel vervangen door een groengastank en rijdt nu dus op de twee schoonste ‘brandstoffen’ die er op dit moment beschikbaar zijn.
Het bedrijf Greenes is gespecialiseerd in het ombouwen van auto’s naar groengas-auto en in aflevering 10 van Plankgas gaat er een oude Porsche 928 bij ze ‘onder het mes’. Een duurzame ondernemer besluit zijn klassieker te transformeren naar groengas-auto om te laten zien dat groengas meer sex-appeal heeft dan je denkt. Marie-Claire volgt de ombouw van zijn auto. En dat blijkt lastiger dan gedacht….

Vorige keer in Plankgas: ‘Dit zijn de groengas pioniers

Geef een reactie

Laatste reacties (7)