207

‘Een samenleving van ieder voor zich is geen samenleving’

Update 22.00 uur: Video van de speech toegevoegd ... Speech Cohen voor de Jonge Socialisten hekelt vooral standpunten Rutte

In een speech voor de Jonge Socialisten heeft Job Cohen hard uitgehaald naar de standpunten van VVD en PVV.

Cohen schetste de keuze waar Nederland op 9 juni voor staat als volgt:

Op 9 juni staan we dus voor een keuze. Welke partij wordt de grootste van ons land? Welke partij mag daarmee richting geven aan de toekomst van ons land? Maakt Nederland de VVD de grootste partij en krijgen we dat land waarin we met de ruggen naar elkaar komen te staan? Winnaars tegenover verliezers, allochtonen tegenover autochtonen, kansrijk tegenover kansarm? Of kiest Nederland ervoor om op 9 juni de PvdA de grootste te maken zodat we vanaf 10 juni kunnen werken aan een sterker en fatsoenlijker Nederland? Een land waarin we verschillen weten te overbruggen en waarin we samen werken aan die gedroomde toekomst? Een land waarin iedereen meetelt. Een land waarin iedereen, maar dan ook echt iedereen, de kans krijgt om het beste uit zichzelf te halen.

Hij hekelde de financiële plannen van de VVD:

Een doorsnee gezin verliest bij de VVD honderden euro’s per jaar terwijl de allerhoogste inkomens er fors op vooruitgaan. Mark Rutte levert huurders over aan de vrije markt, maar pakt de hypotheekrenteaftrek niet aan. De hypotheeksubsidie aan de allerrijksten houdt Mark Rutte in stand. Heilige landhuisjes noem ik dat. Landhuisjes waarvoor de subsidie in stand gehouden wordt op kosten van doorsnee gezinnen. Dat zijn keuzes. Maar het zijn niet mijn keuzes. Beste Mark, laat ik er ook eens een oneliner tegen aan gooien: dat is niet aanpakken, dat is afpakken!

Dat leidt volgens Cohen tot verdeeldheid in de samenleving:

Ik ben het met Mark Rutte niet alleen oneens, maar ik vind zijn benadering ook gewoon onverstandig. Omdat het mensen uit elkaar drijft in een tijd dat wij elkaar hard nodig hebben. Wij kunnen beter voor elkaar in de bres springen nu dat nodig is en wij moeten ons vooral niet tegen elkaar laten uitspelen. Wie zijn huishoudboekje op orde brengt door 1/3 van de sociale zekerheid te schrappen, door bijstandsmoeders onder de armoedegrens te duwen, door mensen al na één jaar geen WW meer te geven om ze vervolgens hun huis op te laten eten voor ze een bijstandsuitkering krijgen die ook nog eens 20 % lager is,  wel, die zal maatschappelijke verdeeldheid veroorzaken. En die verdeeldheid zal tot conflicten leiden, tussen mensen en tussen sociale partners en daarmee de basis onder ons economisch model in de waagschaal stellen. Een samenleving van ieder voor zich is geen samenleving.

Geef een reactie

Laatste reacties (207)