15

Een sociaal experiment waarom statiegeld moet blijven

Geld stinkt niet, geld raap je op!

Het lijkt erop dat statiegeld op grote flessen volgend jaar verdwijnt. Uit onderzoek van Wageningen UR zou blijken dat het afschaffen van het statiegeldsysteem kostenbesparend zou zijn, maar een onderzoek van CE Delft staat daar haaks op. Sophie Snijders van ‘Statiegeld moet blijven’ besloot de proef op de som te nemen en te bekijken wat het gevolg zou zijn van het afschaffen van statiegeld. Kostenbesparend of niet, het milieu is waar het immers om zou moeten draaien.


“Om het effect van statiegeld aan te tonen heb ik vanuit de milieubeweging ‘Statiegeld moet blijven’ een sociaal experiment uitgevoerd en vastgelegd op camera”, zegt Snijders. Ze confronteerde argeloze burgers met een berg van 500 blikjes en flesjes zonder statiegeld, met daarnaast het bord ‘gratis meenemen’. “De berg afval leverde verbaasde blikken op, men gaf eens een schop tegen een blikje, maar niemand voelde zich geroepen om iets op te rapen.”

De berg met 500 plastic flessen mét statiegeld was in nog geen drie kwartier verdwenen… Statiegeld afschaffen is volgens Snijders dan ook letterlijk en figuurlijk een waardeloos plan.

Zeker in een tijd waarin we ons steeds meer bewust worden van de schadelijke gevolgen van plastic afval in het milieu. Laten we daarom maar eens ophouden met al die ingewikkelde rapporten en berekeningen en gewoon ons gezond verstand gebruiken, door te zeggen: statiegeld moet blijven.

Bekijk hier de Facebookpagina van Statiegeld moet blijven.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)