17

Een spelletje slavernij?

Update: Viral is afkomstig van NTR-serie over slavernij ... Een game waarbij je in slaven moet handelen...

‘Go back to the 17th century when Europe ruled the world. Make a tremendous fortune. Buy slaves. Discipline them. Exploit them.’ De trailer voor ‘Slavery: the game’ windt er geen doekjes om: dit is een keiharde politiek incorrecte game die binnenkort wordt uitgebracht. Maar kunnen we het spel straks daadwerkelijk verwachten op de Xbox 360, de Playstation 3 en de pc, zoals de website belooft? De site Gamer.nl verwacht van niet, zo meldt Bright.nl.


“Het is hoogst onwaarschijnlijk dat een game waarin je slavenbaasje mag spelen op alle populaire spelplatformen verschijnt”, stelt Gamer.nl. Die keek, zo meldt Bright.nl ook, naar de broncode van de site en kwam daar een link naar Peppered.nl tegen: een ‘internetbureau voor de culturele sector’. De studio die achter de game zou zitten, heet Javelin Reds: waarschijnlijk niet geheel toevallig een anagram van ‘de slavernij’.

Bright belde met Javelin Reds, maar kwam niet verder dan een antwoordapparaat.
Klinkt als een briljante viral. En dat is het vermoedelijk ook, vermoedelijk voor het MTV-programma Game Kings, zo vermoedt Gamer.nl.
Op YouTube is de trailer op het moment van schrijven al meer dan 300.000 keer bekeken. De meeste kijkers die op de video stemden, vonden ‘m niet leuk, aldus Bright.nl.

Update 20.45 uur:

De publieke omroep NTR blijkt de afzender te zijn van de omstreden gametrailer ‘Slavery – The Game’. In een persbericht zegt de omroep:

Vandaag is onthuld dat de trailer fictief is en dat het gaat om een bewustmakingscampagne in het kader van de nieuwe NTR serie ‘De Slavernij’. Doel is om mensen enerzijds te confronteren met deze donkere pagina’s uit de vaderlandse geschiedenis, anderzijds om mensen ervan bewust te maken dat slavernij anno 2011 nog steeds bestaat. De serie wordt vanaf zondag 18 september vijf weken lang op zondagavond uitgezonden op Nederland 2 om 20.10 uur. De trailer is een fictieve productie van Javelin Reds, dat een anagram is van ‘De Slavernij’. In de trailer wordt getoond hoe spelers wapens en brandmerken kunnen kiezen om, als in het verleden, als slavendrijver fortuin te maken en de wereld te beheersen. Wereldwijd werd er verontwaardigd gereageerd op de game en vooral online ontstond er veel discussie. De trailer is 1 september jongstleden online geplaatst en spreidde de dagen erna als een olievlek uit op internet; social media, blogs en sites, maar ook op radio en tv werd erover gesproken. Zelfs in landen als Amerika, Frankrijk en Japan werd de viral opgepikt door grote nieuwssites. De video is op YouTube al zo’n 400.000 keer bekeken en honderden sites en blogs schreven over de trailer. “Het doel van deze viral was om de serie en daarmee slavernij op de kaart te zetten. Het is goed om te zien dat een fictieve game als deze zoveel beroering teweeg  brengt en dat zoveel mensen zich kennelijk betrokken voelen bij het onderwerp”, aldus Carla Boos, eindredacteur NTR.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)