Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EenVandaag: drie keer zoveel doden door 130 km/u op snelweg

  •  
22-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
START PS-CAMPAGNE VVD

© 2011-02-12 15:40:15 WFA22T:START PS-CAMPAGNE VVD:GELDERMALSEN;12FEB2011- Op de parkeerplaats van het Texacostation Beesd langs de A2 is de VVD de campagne voor de Provinciale Statenverkiezi

Het aantal verkeersdoden is verdriedubbeld op wegen waar je 130 km/u mag rijden. Dat meldt EenVandaag naar aanleiding van de cijfers van het CBS. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur heeft altijd beweerd dat de verhoging niet een gevaar voor de veiligheid is. Het was ook een verkiezingsbelofte van de VVD.
In 2014 vielen er 10 slachtoffers op de wegen waar je 130 mag en in 2015 waren het er al 32. Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wil dat de maximale snelheid naar beneden gehaald wordt. De tijdswinst die 130 km/u oplevert in plaats van 120 km/u is volgens haar zelfs op grote afstanden zeer klein.
Volgens minister Schultz van Haegen kan er nog geen conclusie aan de cijfers verbonden worden. Momenteel mag op meer dan 60 procent van de snelwegen minstens voor een deel 130 gereden worden. De minister wil daar 77 procent van maken. Uit eerder onderzoek zou gebleken zijn dat er geen veiligheidsrisico of gevaren voor het milieu aan vastzitten. H oogleraar en verkeersexpert Bert van Wee van de Technische Universiteit in Delft denkt daar anders over
"Ik was een van de onderzoekers die voordat het kabinet hiermee begon het onderzoek uitvoerde naar de risico’s. Daar kwam al duidelijk uit naar voren dat het risico meer dan evenredig toeneemt bij elke snelheidsverhoging. De kans op ongevallen worden groter. Dat heeft vooral met de snelheidsverschillen tussen weggebruikers te maken. Bovendien is de klap groter als het misgaat. Wie 130 rijdt in plaats van 100 heeft 70 procent meer energie."

Meer over:

vvd, politiek, leven, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.