Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EenVandaag zet Arnhemse rapper onterecht neer als IS-strijder

  •  
23-03-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-03-23 om 12.16.58
Het zal je maar overkomen: als onschuldige in beeld worden gebracht zijnde terrorist. Het overkwam Amine Elghasyry woensdag in het tv-programma EenVandaag. Het programma maakte een portret van twee Syriëstrijders uit Arnhem, ene Marouan en Robin. Om het leven van de twee te illustreren gebruikte EenVandaag een videoclip uit 2012 waar de twee in voorkomen van Team Liefde. De gezichten van Marouan en Robin werden om privacyredenen geblurd, het gezicht van de derde persoon, Amine Elghasyry, niet. Het resultaat: in de rapportage lijkt het alsof Elghasyry de IS-strijder Marouan is.
Op Facebook plaatste Amine Elghasyry een video waarin hij duidelijk probeert te maken géén IS-strijder te zijn.
Zijn oproep is inmiddels duizenden keren gezien, maar de negatieve reacties van mensen die denken dat hij een terrorist is blijven binnenstromen. En die reacties zijn niet mals. Aan de redactie van Joop vertelt hij desgevraagd:
"Ik word een vieze IS-strijder genoemd. Ik krijg berichten dat ik mezelf moet opblazen. De reacties zijn heel heftig, ik heb er niet van kunnen slapen. Het ding is: ik heb gewoon een gezin. Ik ben als de dood dat een gek me straks ziet en denkt dat ik een jihadist ben en mij of mijn gezin iets aandoet. Ik word op verschillende manieren lastig gevallen: in berichtjes op YouTube onder de video, maar mijn telefoonnummer circuleert ook. Dus ik word ook gebeld en uitgescholden. Door BNR ben ik benaderd om aan tafel te gaan met EenVandaag in de uitzending, maar EenVandaag zegt het gesprek niet in de media aan te willen gaan. Inmiddels heb ik gesproken met de redacteur die verantwoordelijk is voor de reportage, Dirk Schouten. Hij zegt dat hij vindt dat ze niets fout hebben gedaan. De mensen om wie het gaat hebben ze geblurd. Maar dat is nu net het probleem: mijn gezicht is niet geblurd en daardoor lijkt het alsof het om mij gaat. Ik heb ook met een aantal mensen gesproken, waaronder Peter R. De Vries. Ze raden me aan om een advocaat in de arm te nemen. Ik had dat liever niet gedaan, maar het gewoon simpel opgelost. Het was De Vries ook opgevallen dat aan het einde van de reportage de naam van Marouan wordt herhaald, terwijl je mij met vlaggen op de rug weg ziet lopen. Het lijkt écht alsof ik de terrorist ben, en dat ben ik niet. Ik ben gewoon hier. Het liefst zou ik zien dat EenVandaag in de uitzending rectificeert en mij mijn woord laten doen. Ik wil duidelijk maken dat ik níet de IS-strijder ben. EenVandaag beschadigt niet alleen mijn imago, maar ook mijn bedrijf door de video van Team Liefde te gebruiken: ik heb een kledinglijn onder dezelfde naam en een webshop. Die zijn gekoppeld aan het YouTube-kanaal."
Ik word op verschillende manieren lastig gevallen: in berichtjes op YouTube onder de video, maar mijn telefoonnummer circuleert ook. Dus ik word ook gebeld en uitgescholden. Door BNR ben ik benaderd om aan tafel te gaan met EenVandaag in de uitzending, maar EenVandaag zegt het gesprek niet in de media aan te willen gaan.
Inmiddels heb ik gesproken met de redacteur die verantwoordelijk is voor de reportage, Dirk Schouten. Hij zegt dat hij vindt dat ze niets fout hebben gedaan. De mensen om wie het gaat hebben ze geblurd. Maar dat is nu net het probleem: mijn gezicht is niet geblurd en daardoor lijkt het alsof het om mij gaat. Ik heb ook met een aantal mensen gesproken, waaronder Peter R. De Vries. Ze raden me aan om een advocaat in de arm te nemen. Ik had dat liever niet gedaan, maar het gewoon simpel opgelost. Het was De Vries ook opgevallen dat aan het einde van de reportage de naam van Marouan wordt herhaald, terwijl je mij met vlaggen op de rug weg ziet lopen. Het lijkt écht alsof ik de terrorist ben, en dat ben ik niet. Ik ben gewoon hier. Het liefst zou ik zien dat EenVandaag in de uitzending rectificeert en mij mijn woord laten doen. Ik wil duidelijk maken dat ik níet de IS-strijder ben. EenVandaag beschadigt niet alleen mijn imago, maar ook mijn bedrijf door de video van Team Liefde te gebruiken: ik heb een kledinglijn onder dezelfde naam en een webshop. Die zijn gekoppeld aan het YouTube-kanaal.
Dirk Schouten zegt in een reactie tegen Joop niet in de media te willen reageren. EenVandaag is in gesprek met Amine.
Hoe de zaak nu verder zal verlopen, zal moeten blijken. Enige gelijkenis met de Volkskrant Schipholterreurfoto is er in ieder geval. In augustus vorig jaar publiceerde de Volkskrant een artikel over de verscherpte controles op Schiphol. Op voorpagina de vraag ‘Is Schiphol nog veilig?’, met daarachter een foto van de marechaussee die een mannelijke, islamitische, autobestuurder ondervraagt. De man, Mohammed Rashid, ging eerst het gesprek met de Volkskrant aan om een rectificatie te eisen. De krant hield echter voet bij stuk. Hoofdredacteur Remarque vond dat zij rechtmatig gebruik hadden gemaakt van de foto. “Het recht op vrije nieuwsgaring door de media staat tegenover het recht op privacy van mensen op een afbeelding. Bij foto’s die kranten in de openbare ruimte maken, weegt het recht op vrije nieuwsgaring in principe zwaarder”, zei hij. De rechter was het daar uiteindelijk niet mee eens. Rashid klaagde de krant aan en werd in zijn gelijk gesteld. De rechter oordeelde destijds:
"Door het plaatsen van zijn portret bij deze tekst wordt op zijn minst de suggestie gewekt dat Rashid iets te maken heeft met de kwestie of Schiphol nog wel veilig is. Nu het hier een ernstige kwestie betreft die de gemoederen in negatieve zin bezighoudt, stelt Rashid zich terecht op het standpunt dat publicatie inbreuk maakt op zijn levenssfeer.” De rechter weegt mee dat Rashid door de publicatie in zijn thuisland Irak ten onrechte voor jihadist kan worden aangezien. De vergoeding dient ter genoegdoening van geleden psychische schade: „gevoelens van angst, verdriet en irritatie”."
De uitzending van EenVandaag is inmiddels offline gehaald. Of dat iets te maken heeft met de klacht van Amine Elghasyry is niet bekend.
Update 12.30
In een reactie aan Elghasyry heeft EenVandaag aangekondigd het fragment in de clip dat als laatste getoond wordt en online staat misschien te vervangen. “Zonder verdere verplichtingen zal de redactie bekijken of dit fragment vervangen kan worden”, aldus Juridische Zaken. De uitzending waarin de clip te zien was, trok woensdag 1,4 miljoen kijkers.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.