Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EenVandaag haalt reportage Syrië-gangers offline na bedreiging

  •  
14-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
syrie300_08.jpg
Familie van de Nederlandse strijders in Syrië wordt sinds uitzending reportage bedreigd
EenVandaag heeft de reportage over Nederlandse jongeren die strijden in Syrië offline moeten halen. De redactie heeft dat besloten nadat de familie van de jongeren te maken kreeg met bedreigingen.
EenVandaag heeft de reportage gemaakt om het probleem van ronselen door radicale groeperingen en het aanhoudende vertrek van zeer jonge moslims naar de oorlog in Syrië bespreekbaar te maken. Dat was en is ook de inzet van de families en tal van bronnen en instanties die wij gesproken hebben. EenVandaag zal in de verdere berichtgeving zeker terugkomen op dit onderwerp.
“Een heftige keuze”, zo noemt Jan Kriek de keuze om de reportage offline te halen. Tegenover BNR verklaart hij:
Maar als die mensen de moed hebben op televisie dit verhaal te houden en zij ons vertellen dat ze bedreigd worden, vinden wij het heel goed die reportage niet meer online te plaatsen.
De redactie heeft haar best gedaan de familieleden zo onherkenbaar mogelijk in beeld te brengen, maar dat mocht niet baten.
We hebben de mensen van tevoren ook gewezen op de eventuele risico’s die er zouden kunnen zijn. Op de een of andere manier zijn ze toch herkend en er toch op aangesproken en zijn ze heftig bedreigd. Ze hebben ons gebeld. We zijn lang met dit onderwerp bezig geweest, hebben veel mensen in de buurten en wijken gesproken en we kregen het gevoel dat het een heel serieus signaal was dat de mensen gaven.
Om welk type bedreigingen het gaat, kan Kriek niet zeggen. Hij benadrukt in het gesprek met BNR dat de mensen het als heel heftig ervaren en dat de redactie veel waardering voor de moed van deze mensen heeft, om hun verhaal op tv te doen.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.