47

EenVandaag: PvdA stijgt 9 zetels tot 30

VVD op 34 ... Maurice de Hond: PvdA kan de grootste worden

De opmars van de PvdA in de peilingen gaat door. Bij De Stemming van EenVandaag boeken de sociaal-democraten een winst van 9 zetels. Bij Maurice de Hond krijgt Samsom er sinds gisteren 2 zetels bij, Rutte verliest er een.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

EenVandaag stelt:

De PvdA wint kiezers van meerdere partijen, maar vooral van de SP (4 zetels) en D66 (2 zetels). Gijs Rademaker, presentator van De Stemming: “we zien dat steeds meer mensen die twijfelden tussen linkse partijen, definitief besluiten PvdA te stemmen.” In vergelijking met de peiling van vorige week verliezen de PVV (17), het CDA (12) en 50Plus één zetel en D66 twee zetels (12). GroenLinks (4), de ChristenUnie (7) en de SGP (3) blijven gelijk. 

Maurice de Hond:

De grote vraag is nu of Samsom/de PvdA nog langs Rutte/de VVD kan komen in de komende 6 dagen. Op dit moment geeft nog 40% van de kiezers die hoogstwaarschijnlijk opkomen aan, nog te twijfelen over hun keuze. Een belangrijk deel noemt nu wel een partij van eerste voorkeur, maar zij geven ook aan een andere partij of andere partijen een kans te geven. Het lijkt er op dit moment op dat de VVD niet echt meer kan stijgen. Wilders lijkt niet meer kiezers te verliezen in de richting van de VVD en het CDA is inmiddels zo klein geworden dat daar ook niet veel meer kiezers vandaan kunnen komen. De PvdA lijkt meer potentie te hebben. Met name heeft de SP nog veel kiezers die ook de PvdA een kans geven op een stem. Als Samsom de sleutel vindt om die nog in de richting van de PvdA te krijgen dan kan de PvdA op 12 september de grootste worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)