Laatste update 07:26
5

Voor het eerst ooit keurt de Rekenkamer het EU-budget goed

Het heeft maar liefst 23 jaar geduurd, maar nu is het eindelijk zo ver: de Europese Rekenkamer heeft de EU-landen voor het eerst sinds 1994 een ‘voldoende’ gegeven voor de wijze waarop de gelden uit het EU-budget zijn uitgegeven. Hoewel het foutenpercentage op 3,1 procent ligt – en de Rekenkamer eigenlijk een percentage van maximaal 2 procent hanteert – gaat het de goede kant op. Volgens Alex Brenninkmeijer, namens Nederland lid van de Rekenkamer, is er sprake van een ‘doorbraak’.

Als wij als accountant na zo veel jaar eindelijk een bemoedigend oordeel geven, lijkt me dat reden voor een klein glaasje prosecco.

De Rekenkamer is in 1994 begonnen met het controleren van de ontvangsten en de uitgaven. Sindsdien kregen de lidstaten altijd een onvoldoende. De Volkskrant legt uit waarom:

Te veel betalingen waren niet conform de regels, meestal vanwege de complexiteit ervan, door administratieve slordigheden en laksheid bij nationale ambtenaren omdat ze de EU-subsidies niet als ‘hun’ geld zagen. Fraude met EU-geld komt niet vaak voor.

Niet dat het oordeel van de Rekenkamer uiteindelijk veel invloed had. De lidstaten en het Europees Parlement keurden ieder jaar de jaarcijfers gewoon goed. De Rekenkamer maakt zich nu nog steeds zorgen over wat er met EU-geld gebeurt. Lidstaten hebben vaak moeite om de EU-subsidies te gebruiken, waardoor het geld op de planken blijft liggen. Ook komt het volgens Brenninkmeijer nog te vaak voor dat men andersom werkt: niet ‘project zoekt geld’, maar ‘geld zoekt project’.

cc-foto: Michael Scheinost

Geef een reactie

Laatste reacties (5)