6

Eerste ‘abortuskliniek’ geopend in Noord-Ierland

Honderden bijeen in protest tegen kliniek... Kliniek voert geen operationele abortussen uit maar helpt alleen bij afbreken met pil tot 9 weken

Sinds donderdag kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn in het strenggelovige Ierland terecht bij een kliniek in Belfast voor een afbreking van de zwangerschap. Dit geheel onder zeer strikte voorwaarden. Er worden geen operationele abortussen gepleegd; zwangere vrouwen kunnen er tot 9 weken alleen terecht voor een pil die een miskraam opwerkt. Dit tot woede van een groot aantal Ieren. In Noord-Ierland hebben enkele honderden mensen geprotesteerd bij deze eerste abortuskliniek.

Voor de ingang van de praktijk stonden zo’n vierhonderd mensen met plakkaten van gruwelijke foto’s van abortussen. Ook zongen ze geestelijke liederen. De tegenstanders vrezen dat de kliniek een springplank is naar verdere versoepeling van abortus. Een aantal politici onderzoekt nu of ze praktijk kunnen laten sluiten. De organisatie zegt zich echter strikt aan de wetgeving te houden.

In Noord-Ierland is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder gevaar loopt. Het gevolg: tussen de 1.000 Noord-Ierse en 4.000 Ierse vrouwen maken jaarlijks de oversteek naar Engeland om daar een abortus te ondergaan. Dat schrijft Belgische website De Standaard. NOS houdt het op enkele honderden

Een ander gevolg is zelfmedicatie. Een stijgend aantal vrouwen zou via internet medicijnen bestellen die vruchtafdrijvend werken.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)