489

Eerste confrontatie Cohen-Wilders

Premiersdebat op RTL4 is een keiharde strijd over immigratie, integratie en economie

PvdA-lijsttrekker Job Cohen en PVV-leider Geert Wilders zijn hard met elkaar gebotst bij het ‘Premiersdebat’ op RTL4. In een felle discussie over immigratie en integratie verweet Cohen Wilders dat hij allochtone Nederlanders niet als Nederlanders behandelt.

Door redactie Joop

Opmerkelijk was het moment dat Wilders wegliep toen Cohen in het 1-op-1 debat over immigratie nog het laatste woord kreeg van presentator Frits Wester. Cohen stelde toen dat Wilders geen onderscheid maakte tussen ‘straatterroristen’ en échte terroristen.

Na integratie ging het debat over de economie, waar wederom Cohen werd uitgedaagd, ditmaal door VVD-leider Mark Rutte. Daarna schoten de aanvallen alle kanten op. Wilders verweet zijn drie tegenstrevers. dat ze de AOW-leeftijd verhoogden, ‘terwijl we geld geven aan de gekke Grieken om dat niet te hoeven doen.’ Rutte pakte hem terug door te stellen dat Wilders dan alleen kan regeren met de SP. “Een stem op de PVV is dus een weggegooide stem.”

In het debat over hypotheekrenteaftrek bekritiseerde hij CDA en VVD die niet durven te tornen aan deze huizensubsidie. “Als ze daar in willen snijden, gaan ze snijden in bijvoorbeeld de zorg of de sociale zekerheid.” Opmerkelijke reactie van Rutte: “Ik geef garantie op stofzuigers.”

Het vierde thema was de zorg. Cohen nam daar de aftrap, waarna Balkenende en Rutte een tweestrijd met elkaar aanging, waarin de premier de VVD-leider verweet dat hij mensen voor veel standaard ingrepen laat betalen.

Vervolgens moesten de vier lijsttrekkers iets zeggen over hun leiderschap. Op de vraag of hij een samenbinder is of een doorpakker, zei Cohen: “Ik ben een doorpakkende samenbinder, dat graag prima samen.” Balkenende bekritiseerde Rutte omdat hij eerder vandaag in Buitenhof zei dat hij bij ‘een ingewikkeld kabinet’ zijn partijgenoot Neelie Kroes naar voren schuift. “Premier ben je ook in moeilijke tijden.”

Wilders: “Ik wil in ieder geval niet met die verschrikkelijke Partij van de Arbeid.” Cohen: “Dat is dan wederzijds.” Glimlachend schudden ze elkaar de hand. Even later moesten ze van elkaar een goede eigenschap benoemen. Cohen waardeerde dat Wilders een eigenheimer is, ‘maar wel de verkeerde kant op.’ Wilders noemde Cohen een aardige vent, maar een slecht politicus.

Update 10:49 Onderzoeksbureau Synovate peilde de mening van het publiek over het debat: Rutte werd met 34% als winnaar uitgeroepen. Cohen werd ondanks zijn fouten tweede, met 23%. Balkenende en Wilders haalden allebei 18%.

De andere lijsttrekkers waren teleurgesteld dat ze niet mee mochten doen, maar Alexander Pechtold (D66) en vooral Femke Halsema (GroenLinks) debatteren mee op Twitter. Met popcorn.

Bekijk het debat live op RTL.nl.

Geef een reactie

Laatste reacties (489)