178

Eerste dode door bezuinigingen GGZ

18-jarige vrouw dreigde met zelfmoord nadat ze hoort dat ze eigen bijdrage moet betalen... Hulpverleners betalen uiteindelijk haar eigen bijdrage ...

In januari heeft meldde een 18-jarige vrouw zich bij een GGZ instelling. Ze wilde niet dat haar ouders dat wisten. Toen ze hoorde dat ze een eigen bijdrage van 200 euro moest betalen voor de psychische bijstand, dreigde ze zelfmoord te plegen. Sinds januari moeten patienten betalen voor hulp bij psychische problemen.

Psychiaters en andere gezondheidszorgmedewerkers waarschuwden minister Schippers al voor dit soort incidenten toen ze de plannen maakte voor de eigen bijdrage.

Staatssecretaris Teeven van Justitie liet vorige week al weten dat de eigen bijdrage zo snel mogelijk weer moet worden afgeschaft. Teveel mensen met psychische problemen zouden nu in aanraking komen met justitie omdat ze geen hulp meer krijgen.

Update 20 maart: Naar nu blijkt heeft de vrouw geen zelfmoord gepleegd. Ze zag van het plan af nadat haar hulpverleners de eigen bijdrage op zich hadden genomen. (RTL Nieuws)

Psychiatrie Nederland: Eigen bijdrage GGZ veroorzaakt eerste dode

Joop.nl: Minister worstelt met verlaging eigen bijdrage GGZ

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (178)