12

Eerste Fukushima-arbeider met kanker door kernramp

Volgens experts is eerste besmetting slechts topje van de ijsberg

Bij een voormalig medewerker van de kerncentrale in Fukushima is kanker geconstateerd veroorzaakt door straling. Dat werd dinsdag bekend gemaakt. Volgens een expert betekent dit eerste bevestigde geval sinds de ramp in 2011 ‘slechts het topje van de ijsberg’.

Volgens een woordvoerder van het Japanse ministerie van Gezondheid is bij de betreffende man leukemie vastgesteld. Het bericht zal naar verwachting de weerstand tegen kerncentrales verder doen groeien. Dat geldt ook voor de bereidheid van toenmalige evacuees om terug te keren naar het gebied rondom de getroffen reactor. Het bericht komt een week na een controversiële herstart van een tweede reactor in Japan, die gesloten was sinds de ramp in 2011. 

‘De man bezocht een arts omdat hij zich niet goed voelde. Op dat moment werd leukemie bij hem geconstateerd,’ zo luidt de verklaring van de Japanse overheid. Na onderzoek is vastgesteld dat er geen andere oorzaak voor de ziekte kan zijn, dan straling afkomstig uit de getroffen reactor. Over de identiteit van de man worden geen mededelingen gedaan, behalve dan dat hij werkzaam was in een van de beschadigde gebouwen rondom de reactor. 

Op dit moment zijn nog drie mensen bij wie kanker is vastgesteld in afwachting van onderzoeksresultaten. Gekeken wordt of ook bij hen sprake is van stralingsbesmetting. Na de ramp hebben ongeveer 45.000 mensen werkzaamheden verricht in het gebied rond de kerncentrale. Velen van hen, waaronder ook de besmette man, zouden zijn blootgesteld aan een hoeveelheid straling die lager is dan volgens officiële overheidsrichtlijnen gevaarlijk wordt geacht. 

De besmetting betekent ook een klap voor het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). In september van dit jaar liet de organisatie nog weten dat de ramp geen gevolgen zou hebben voor de volksgezondheid. 

In 2011 zorgde een tsunami voor een enorme ravage aan de noordoostkust van Japan. Daarbij kwamen meer dan 18.000 mensen om het leven en moesten tienduizenden mensen geëvacueerd worden. Bij de ramp raakte de kernreactor van Fukushima zwaar beschadigd. 

Yahoo: First Fukushima worker diagnosed with radiation-linked cancer
cc-beeld: IAEA

Geef een reactie

Laatste reacties (12)