140

Eerste gedupeerde boycot Saoedi’s: interieurbouwer uit Harderwijk

Diplomaten werken achter de schermen om Saoedi's te sussen ... Ook oud-PVV'er Arnoud van Doorn gaat met Saoedi's praten 

‘Nederlandse diplomaten maken overuren om Saoedi-Arabië te sussen’, kopt de Volkskrant donderdag. Achter de schermen zouden de diplomaten er alles aan doen om een massale boycot van het Nederlandse bedrijfsleven door Saoedi-Arabië te voorkomen. Maar zij zijn niet de enigen: ook oud-PVV’er Arnoud van Doorn gaat in Saoedi-Arabië een balletje opgooien. Lokale media berichtten woensdag al dat de eerste sancties tegen Nederlandse bedrijven van start zijn gegaan. Inmiddels is ook bekend welk bedrijf het eerste de dupe is van de sancties: interieurbouwer Maars uit Harderwijk.

De boycot is een direct gevolg van de stickeractie van Geert Wilders. Hij bootste de Saoedische vlag na, maar verving de islamitische geloofsbelijdenis die op de vlag staat door de tekst ‘De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif’. Hoewel de regering afstand heeft genomen van de stickeractie, zijn ze in Saoedi-Arabië not amused. De reactie van vice-premier Lodewijk Asscher dat de mogelijke sancties ‘een krankzinnig dreigement’ zijn heeft mogelijk olie op het vuur gegooid.

Officieel willen de Saoedische autoriteiten niet reageren. Ook Nederlandse bedrijven zoals Shell, bierbrouwerij Bavaria en werkgeversorganisatie VNO-NCW houden de kaken op elkaar over de affaire. Bedrijven als Shell, FrieslandCampina en baggeraar Boskalis hangt een groot probleem boven het hoofd: ze hebben honderden miljoenen geïnvesteerd in het land, als zegt FrieslandCampina in meer dan honderd landen actief te zijn en dus aan ‘risicospreiding’ te doen.

Komende week reist een hoge ambtenaar van minister Timmermans naar Riyad om daar de Nederlandse positie nogmaals duidelijk te maken. Mogelijk reist Timmermans hem na om ook zelf een poging te doen de Saoedi’s te kalmeren.

Oud-PVV’er en bekeerling Arnoud van Doorn zegt in een reactie het jammer te vinden dat de verhoudingen zo verstoord zijn “dat Saoedi-Arabië het noodzakelijk vindt om gepast actie te nemen”. Van Doorn legt uit:

Liever had ik gezien dat het niet nodig was. Maar het gaat niet alleen om die stickertjes van de PVV. Dat was slechts de laatste druppel. Saoedi-Arabië ergert zich al heel lang aan het opgeheven moraalvingertje, terwijl in Nederland de islamitische bevolkingsgroep in de verdrukking zit. Ze storen zich al een tijdje aan de toenemende islamofobie en de politieke peilingen voor Geert Wilders.” Hij voegt daar aan toe: “Jammer dat de boycot nodig is, maar ik heb wel begrip voor de reactie Saudi-Arabië.

Toch gaat Van Doorn, die regelmatig naar Saoedi-Arabië afreist, daar proberen uit te leggen dat Wilders niet in de regering zit en dat het een soloactie van de PVV is. “Ik vertel dat dit in Nederland past in de vrijheid van meningsuiting”, aldus Van Doorn. Hij gaat er van uit dat de sancties niet permanent zijn, maar een tijdelijke maatregel waarmee het land een signaal wil afgeven.

Inmiddels is bekend geworden dat interieurbouwer Maars uit Harderwijk de eerste gedupeerde is. Algemeen directeur Menno de Vries zegt in het Financieele Dagblad tussen de 15 en 20 miljoen euro mis te lopen, doordat een aantal opdrachten in rook zijn opgegaan. De Vries:

We stonden op het punt om een order binnen te halen bij het Saoedische oliebedrijf Aramco. Begin deze week zouden we afrondende gesprekken voeren, maar zaterdagochtend kregen we een telefoontje waarin de afspraken plotseling werden afgezegd. Een grote klap, want het project zou ons drie jaar werk opleveren.”

Maar dat is niet het enige project dat geen doorgang meer vindt:

We waren ook in de race voor een groot universiteitscomplex in het noorden van het land, ter waarde van meerdere miljoenen, en een groot nieuwbouwproject voor de Saoedische regering. Beide projecten zijn ineens stopgezet. We worden gewoon niet meer uitgenodigd.”

Jaarlijks zet het bedrijf zo’n 60 miljoen euro om. De Saoedische boycot brengt het bedrijf niet direct in gevaar, “maar scheelt wel een groot stuk omzet”. Ook gaan extra banen verloren. Vorig jaar werd nog 125 man extra personeel ingezet nadat het bedrijf zijn grootste opdracht ooit had binnengehaald. Nota bene in Mekka.

De Volkskrant: Diplomaten maken overuren om Saoedi-Arabië te sussen

Geef een reactie

Laatste reacties (140)