Laatste update 09:47
25

Eerste genderneutrale Nederlandse paspoort uitgereikt

Een primeur in Nederland: vrijdag wordt het allereerste genderneutrale paspoort uitgereikt. Dat is het gevolg van een rechtszaak die Leonne Zeegers uit Roermand dit jaar won. In het paspoort komt in plaats van een M of V een X te staan.

Toen Zeegers in 1961 werd geboren, kon het geslacht niet worden vastgesteld. Besloten werd toen de baby aan te merken als man. In de puberteit bleek dit niet te kloppen en ging Zeegers na medische behandelingen door het leven als vrouw. Ook dit bleek echter niet te passen. Zeegers omschrijft zichzelf als genderneutraal. In mei van dit jaar besloot de rechtbank dat ‘gelet op de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen’ de tijd rijp is voor erkenning van een derde gender, X.

Het COC, de belangenorganisatie voor intersekse personen, zegt blij te zijn met de overwinning voor Zeegers: ‘En het is een wake up call voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.’

Hoewel het genderneutrale paspoort vanaf vandaag bestaat, is het niet direct voor iedereen mogelijk om er een aan te vragen. Vooralsnog is het aan de rechter om te bepalen of iemand wel of geen X in het document krijgt.

Bron: NOS 

Geef een reactie

Laatste reacties (25)