21

Eerste genetische modificatie menselijk embryo

Primeur is Chinees

Chinese wetenschappers hebben voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid de genen van een menselijk embryo gewijzigd. Hiermee worden de geruchten over genetische experimenten in het land bevestigd en groeit ook de angst voor het onethisch gebruik van de techniek die kan leiden tot designerbaby’s.

Dat meldt HLN.beDe onderzoekers van de universiteit Sun Yat-sen in Guangzhou injecteerden de embryo’s met een enzym dat kon worden geprogrammeerd om een gen dat verantwoordelijk was voor een potentieel dodelijke bloedziekte te modificeren. Het is voor het eerst dat die techniek is toegepast op een menselijk embryo. Bezorgde wetenschappers waarschuwden eerder al dat niemand het menselijk genoom ooit zou mogen wijzigen, of toch niet voordat we de gevolgen van een dergelijke ingreep voldoende begrijpen.

D

e onderzoekers moesten toegeven dat deze procedure opvallend vaak afwijkende mutaties veroorzaakte. Dit zou kunnen betekenen dat de techniek bij het herstel van slechte genetische codes nieuwe stoornissen creëert. Het effect van een wijziging van het menselijk genoom op toekomstige generaties is voorlopig nog onvoorspelbaar. Maar dat weerhoudt de Chinezen er niet van om op dit nog moment vier experimenten met genetische modificatie wijzigingen in menselijke embryo’s te voeren.

CC Foto: Thor Muller 

Geef een reactie

Laatste reacties (21)