5

Eerste “hotspot” voor vluchtelingen binnenkort geopend op Lesbos

Eurocommissaris: 'Registratiecentrum over enkele dagen gereed'

Op het Griekse eiland Lesbos zal over een paar dagen de eerste “hotspot” voor vluchtelingen worden geopend. Vanuit dit registratiecentrum, het eerste van een aantal geplande centra, zullen vluchtelingen gecoördineerd naar kampen in de buurt van Athene worden gebracht.

Dat heeft Europees Commissaris voor Migratie Dimitri Avramopoulos laten weten. De bedoeling is dat de hotspots het screenen en registreren van vluchtelingen verbetert. Het is onderdeel van het plan de vluchtelingen gelijkmatiger over de lidstaten te verdelen. Het gros van de vluchtelingen wordt nu nog vooral in Griekenland en Italië opgevangen. 

Het is de bedoeling dat de hotspots ook worden geopend op de eilanden Chios, Kos en Samos. Daarnaast zal ook Italië binnenkort registratiecentra krijgen. Eind september waren de centra al onderwerp van gesprek tijdens een EU-top, het wachten was toen alleen nog op het geld. 

Lesbos is een van de belangrijkste toegangspunten voor de EU. Tot nu toe hebben naar schatting al meer dan 200.000 vluchtelingen de oversteek van de Turkse kust naar het Griekse eiland gemaakt. De helft van het totaal aantal vluchtelingen binnen de EU. 

In de afgelopen 24 uur zou de Griekse kustwacht opnieuw 1.100 vluchtelingen op zee hebben gered. Ook heeft een groep criminelen in Griekse wateren de motoren van vluchtelingenboten gestolen, waardoor de bootjes urenlang op zee dobberden. 

cc-beeld: EDA

Geef een reactie

Laatste reacties (5)