Laatste update 16:27
67

Eerste Kamer blokkeert alle wetsvoorstellen Ollongren tot huurstop is ingesteld

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) krijgt geen enkel wetsvoorstel meer langs de senaat wanneer zij blijft weigeren de huren te bevriezen. Daarmee heeft de Eerste Kamer gedreigd, nadat de minister ook een historische motie van afkeuring daarover naast zich neerlegde. Ook de begroting die Ollongren dit najaar aanlevert zal door de Kamer extra kritisch worden opgepakt.

SP-senator Tiny Kox sprak van een ‘triest novum in de parlementaire geschiedenis’. Zijn partij diende de motie in, samen met FvD, GroenLinks, PvdA, PVV, PvdD, 50Plus en OSF. ‘Niet eerder legde een minister, kennelijk met steun van het kabinet, een motie van afkeuring van een Kamer van onze volksvertegenwoordiging zo naast zich neer,’ aldus Kox.

De Eerste Kamer eist in meerderheid van Ollongren dat zij een eerder aangenomen motie uitvoert om de huren per 1 juli ten minste drie maanden te bevriezen. Dit vanwege de inkomensdaling bij veel mensen als gevolg van de coronacrisis. Ollongren vindt zo’n huurstop een te zwaar middel en vertrouwt erop dat individuele huurders eventuele problemen kunnen oplossen met hun verhuurder.

De Eerste Kamer zegt nu alle wetsvoorstellen van Ollongren in de senaat weg te stemmen tot zij overstag gaat. Aangezien het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer mist, stelt dit de minister potentieel voor een groot probleem. Kox zegt de minister er graag aan te herinneren dat een motie van afkeuring niet verdwijnt, simpelweg door die te negeren.

Bron: AD / cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (67)