13

Eerste Kamer laat spierballen weer zien

Staatssecretaris Klijnsma bereid om bijstandsplannen aan te passen ... Ook plannen jeugd-ggz op losse schroeven 

Het lijkt erop dat opnieuw plannen van het kabinet niet ongeschonden de Eerste Kamer door zullen komen. Staatssecretaris Klijnsma heeft in ruil voor steun gezegd dat ze bereid is haar plannen voor de bijstand aan te passen. De plannen voor de jeugd-ggz van staatssecretaris Van Rijn worden eveneens zwaar door de Eerste Kamer bekritiseerd.

Het kabinet heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en hoopt op de steun van D66, ChristenUnie en SGP, ook wel de “constructieve oppositie” genoemd. Klijnsma zei na een overleg met de oppositiepartijen dat ze bereid was om de aanscherping van de bijstandsregels bij te stellen, zo meldt de NOS.

Het kabinet wil onder meer bijstandsgerechtigden dwingen een tegenprestatie te leveren voor hun uitkering. “Met dit wetsvoorstel gaan we niet akkoord. Er zal in bewogen moeten worden”, zei fractievoorzitter Slob na afloop van het overleg tussen het kabinet en de oppositie.
Klijnsma noemt aanpassing “een goed idee”. “Ik ben blij met dit overleg, dus we gaan door”. Over de inhoud en de financiering van de aanpassingen wilde ze tegenover de NOS niets zeggen.

Jeugd-ggz
De Eerste Kamer heeft ook grote twijfels bij de nieuwe Jeugdwet die het kabinet wil invoeren. Vooral het plan om gemeenten verantwoordelijk te maken voor de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren zit veel partijen niet lekker.

ChristenUnie-senator Kuiper is bang dat jongeren de dupe van worden van de nieuwe regeling. Hij wijst erop dat geestelijke gezondheidszorg één van de zwaarste vormen van zorg is die we kennen: 

Kuiper verwoordt hiermee de zorgen die bij een ruime meerderheid van de Eerste Kamer leven. Staatssecretaris Van Rijn zegt die zorgen te begrijpen, maar volgens hem zijn er voldoende waarborgen ingebouwd.

Andere kabinetsplannen die niet ongeschonden door de Senaat kwamen waren die van van staatssecretaris Teeven voor het gevangeniswezen, die van staatssecretaris Weekers voor de pensioenopbouw en die van Klijnsma voor de Wajong.

NOS: Klijnsma past bijstandsplan aan

NOS: Senaat twijfelt over jeugd-ggz

Foto-cc: Minister President

Geef een reactie

Laatste reacties (13)