Laatste update 13:40
19

‘Interne concurrentie ligt op de loer bij Rutte III’

Donderdag wordt het nieuwe kabinet Rutte III op het bordes verwacht. Dat wordt een drukke boel: het kabinet bestaat uit maar liefst 24 bewindspersonen. Maar voordat de presentatie zover is, moeten de heren en dames eerst nog de werkterreinen van de ministers vastleggen in het zogeheten constituerend beraad.

Woensdag moeten de nieuwe kabinetsleden de onderwerpen waar ze zich mee bezig willen houden – of juist absoluut níet – vastleggen. Met zo’n grote kabinetsploeg wordt het nog een lastige exercitie. Zo zijn er straks twee ministers op Zorg. Hugo de Jonge wordt officieel minister van VWS en Bruno Bruins minister voor Medische Zorg. Maar hoe wordt dit uiteindelijk vormgegeven? Krijgen de ministers ieder een eigen begroting, of wordt alles op één hoop gegooid?

In totaal komen er vier ministeries met een tweede minister. Ook voor de Eerset Kamer is het onduidelijk wat dit straks zal betekenen. Daarom heet Kamervoorzitter Broekers premier Rutte om opheldering gevraagd. Broekers wil weten wie precies op deze ministeries de baas wordt. Volgens artikel 44 van de Grondwet staan alle ministeries onder leiding van “een minister”. Daarnaast mag volgens Broekers alleen een minister zonder portefeuille komen te staan, die per definitie ondergeschikt is aan de minister. Dat lijkt nu niet het geval te zijn: de tweede ministers krijgen wel degelijk een eigen portefeuille, wat ook een risico met zich meebrengt. Zo meent NOS-verslaggever Joost Vullings dat het tot interne concurrentie op een ministerie kan leiden. “Want wat bijvoorbeeld als er extra geld te verdelen is? Of erger nog: wie krijgt het op zijn bordje als er bezuinigd moet worden?”

Geef een reactie

Laatste reacties (19)