20

Eerste Kamer overstag: jeugdzorg gaat naar gemeenten

Meerderheid steunt plannen staatssecretaris Van Rijn nu onafhankelijke commissie wordt ingesteld om veranderingen in de gaten te houden

De kabinetsplannen om de gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk te maken voor de jeugdzorg, kunnen op voldoende steun rekenen in de Eerste Kamer. Het instellen van een onafhankelijke commissie die alle veranderingen in de gaten moet houden, bleek genoeg om niet alleen de steun van coalitiepartijen VVD en PvdA te garanderen, maar ook die van CDA en D66.

GroenLinks en de ChristenUnie twijfelen nog of ze het plan van staatssecretaris Van Rijn zullen steunen. PVV, SP, OSF en Partij voor de Dieren stemmen tegen vanwege de bezuiniging van 450 miljoen euro waarmee de overheveling van zorg gepaard gaat.

De Transitie Autoriteit Jeugd gaat toezicht houden op de transfer van zorgtaken. Deze commissie kan helpen als gemeenten problemen hebben met het inkopen van zorg, of als instellingen zich zorgen maken over de zorgcapaciteit voor specifieke groepen. Het verhuizen van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten is een van de drie grote decentralisaties die het kabinet wil realiseren. Gemeenten krijgen daarnaast de verantwoordelijkheid voor de langdurige zorg en de sociale werkvoorziening.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (20)