Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerste Kamer schrapt verbod op godslastering

  •  
03-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
blasfemie300.jpg
Voorstel van SP en D66 aangenomen met 49 stemmen voor en 21 stemmen tegen ... Wet stamde uit 1932 
De Eerste Kamer heeft dinsdag het verbod op godslastering uit het wetboek geschrapt. Met 49 stemmen voor en 21 stemmen tegen is het voorstel-Schouw en De Wit aangenomen.
Op initiatief van D66 en de SP is de Senaat dinsdag akkoord gegaan met het schrappen van het verbod op godslastering. Hoewel de wet in de praktijk nauwelijks nog van toepassing was, hechtten met name de christelijke partijen er veel aan.
De Senaat nam gelijktijdig met het schrappen van het verbod ook een motie aan die de regering opdracht geeft om te onderzoeken of de wet zodanig kan worden aangepast dat gelovigen alsnog beschermd kunnen worden tegen belediging van hun geloof, zonder dat de vrijheid van meningsuiting hiermee onnodig wordt beperkt.
Het verbod op godslastering werd in 1932 ingevoerd. Toenmalig minister van Justitie, Jan Donner liet ‘smalende godslastering’ in het Wetboek van Strafrecht opnemen omdat een communistisch blad religie in teksten en spotprenten belachelijk had gemaakt. Voortaan kon wie zich “op voor godsdienstige gevoelens krenkende wijze uitlaat” een boete of gevangenisstraf krijgen.
cc-foto: Whateverjames

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.