14

Eerste Kamer stemt in met voetbalwet

Burgemeesters krijgen komend voetbalseizoen meer middelen om rellen rond voetbalwedstrijden voor te zijn

Een meerderheid van VVD, CDA, PvdA, SP, SGP en fractie-Yildrim in de Eerste Kamer stemde dinsdag in met de zogeheten Voetbalwet, die vandalisme en ernstige overlast bij allerlei evenementen moet tegengaan. Dat meldt de Volkskrant.

De nieuwe wet geeft burgemeesters extra bevoegdheden om preventief in te grijpen. Zij mogen straks een gebiedsverbod, een samenscholingsverbod, een meldplicht en een contactverbod opleggen, zo schrijft de Volkskrant.

Als het aan minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken, Justitie) ligt, treedt de wet per 1 oktober van dit jaar in werking. Vorig jaar ging de Tweede Kamer al akkoord.
Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is tevreden met de Voetbalwet. “Het is een welkome aanvulling op de bevoegdheden”, aldus directeur Ruud van Bennekom van het genootschap dinsdag in Trouw. Hij wil nog wel even de praktijk afwachten. “Een meldplicht is lastig bij bijvoorbeeld supporters van een voetbalclub die in een andere gemeente wonen.” Over twee jaar wordt de wet geëvalueerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)