Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerste Kamer tikt informateur Opstelten op de vingers

  •  
27-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Opstelten houdt volgens de senatoren onvoldoende rekening met het hele parlement
In een brief aan de informateur waarschuwen senatoren van de Eerste Kamer Ivo Opstelten onvoldoende rekening te houden met zijn opdracht. De senatoren vinden dat Opstelten meer op zoek moet gaan naar een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met het gehele parlement.
Brief Opstelten Initiatiefnemer van de brief, D66 senator Hans Engels, vindt dat Opstelten er niet van uit mag gaan dat de Eerste Kamer een minderheidskabinet zal gedogen. Daarmee doelt hij op het feit dat VVD, CDA en PVV wel een meerderheid hebben in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste kamer. Daardoor kan de senaat alle wetsvoorstellen verwerpen, inclusief de begrotingsvoorstellen. Engels zegt de brief aan de informateur te hebben geschreven vanuit ‘landsbelang’. In de media suggereert Opstelten dat het ontbreken van een meerderheid in de Eerste Kamer slechts ‘een paar maanden’ zal duren. De senatoren willen Opstelten er op wijzen dat het niet om een zomaar ‘tijdelijke’ situatie gaat. De Statenverkiezingen worden pas op 2 maart in het nieuwe jaar gehouden. PvdA senator Han Noten zegt in het NRC ‘enige wanhoop’ te voelen. “Men geeft mij twee mogelijkheden straks: of ik moet beleid steunen waar ik niet achter sta, of ik weiger dat maar word dan verantwoordelijk gehouden voor de val van dit kabinet. Ik baal daar van.”
Alle senaatsfracties, op die van het CDA en de VVD na, hebben de brief ondertekend.
cc-foto: Tjeerd Huisman

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.