Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerste Kamer verwerpt wet die invloed Europese Unie moest inperken

  •  
09-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
44067170482_aef1de3854_z
Verdragen die op Europees niveau worden afgesloten, moeten in de afzonderlijke lidstaten worden geratificeerd. In Nederland is een meerderheid in de beide Kamers nodig om ze rechtsgeldig te maken. Dit was SGP-leider Kees van der Staaij en voormalig LPF-leider Mat Herben dertien jaar geleden een doorn in het oog. Ze wilden minder invloed van Brussel en besloten samen een wetsvoorstel in te dienen. Hiermee wilden de twee wettelijk vastleggen dat er voortaan tweederde meerderheid nodig zou zijn voor een Europees verdrag.
Nadat de LPF in 2006 uit de Kamer verdween, trok Van der Staaij jarenlang aan wat nu een dood paard is gebleken. VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, D66 en OSF stemden dinsdag namelijk tegen het voorstel. SGP, ChristenUnie, PvdD, 50PLUS, SP en PVV waren voor het gelijk trekken van stemrondes over Europese verdragen met de Nederlandse grondwet. Voor grondwetswijzigingen is ook tweederde meerderheid nodig.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.