45

‘Eerste Kamer wordt te politiek’

Han Noten (PvdA) vertrekt uit Eerste Kamer ... Kritiek: 'Den Haag volgt en de politiek remt in plaats van aan te jagen'

Oud-fractievoorzitter van de PvdA Han Noten vertrekt na tien jaar uit de Eerste Kamer. De senator wordt commissaris bij Espria, een zorginstelling in de ouderenzorg. Om belangenverstrengeling te voorkomen stapt hij op, maar er speelt meer. Hij vindt de Eerste Kamer ‘te politiek’ geworden.


In Nieuwsuur vertelde Noten woensdagavond dat zijn motivatie voor zijn werk is verdwenen. De senaat moet volgens hem terug naar zijn oorspronkelijke, beschouwende taak: kijken of wetten wel verantwoord zijn.

De Eerste Kamer dreigt de taak van de Tweede Kamer over te nemen. De politiek wordt instabieler”, zei Noten in Nieuwsuur.

Het was Noten die tijdens de formatie waarschuwde dat de PvdA en VVD wel degelijk steun van andere partijen nodig hebben om een stabiel kabinet te vormen. Dat dit overbodig zou zijn noemde hij ‘een gevaarlijke vorm van wensdenken’.

Ook vindt hij dat Den Haag te veel volgend is qua besluitvorming. Veranderingen blijven om die reden uit.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar duurzaamheid, zorg, dan lijkt het alsof alles in Den Haag bedacht wordt, maar dat is niet zo. Den Haag volgt. En de politiek remt in plaats van aan te jagen”, zei hij in Nieuwsuur.

Nieuwsuur: Han Noten vertrekt uit Eerste Kamer

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)