80

Eerste lijsttrekkersdebat zonder polarisatie

Kraanwater voor Sap, een biertje voor Pechtold = 0-1 ... Rutte, Roemer en Wilders ontbraken bij eerste lijsttrekkersdebat ... GroenLinks, D66, CDA, PvdA en ChristenUnie vooral eensgezind 

Het eerste verkiezingsdebat is volgens de Utrechtse studenten gewonnen door PvdA-leider Diederik Samsom en D66-leider Alexander Pechtold. Een grote verrassing was Haersma Buma die de langstudeerboete afschoot, maar daar trapten de meesten studenten niet in. “Daar zijn het verkiezingen voor.” De studenten zagen in de studentikoze Pechtold en bolleboos Samsom de winnaars van het debat.

Het Utrechts Studenten Corps had in het kader van de Utrechtse introductieweek het debat georganiseerd. Opvallende afwezigen waren VVD-leider Mark Rutte en SP-leider Emile Roemer. Ook Wilders was er niet. 

De toon van het debat was eensgezind. GroenLinks, D66, CDA en de ChristenUnie hebben ook niet veel uit te vechten. Uit de laatste peilingen blijkt ze samen geen meerderheid om een coalitie te vormen. 

Na Buma’s knaller met de langstudeerboete was het alleen Arie Slob van de ChristenUnie die hem van repliek kon dienen. Een samenvatting van de Volkskrant:

“Een student kost de overheid jaarlijks 6.000 euro. Het is redelijk dat je dan vraagt om een studie binnen bepaalde tijd af te hebben. Wij gaan op dit punt niet draaien.” Sap noemde de boete een ‘boete op ambitie’. Pechtold: “Ik ben een langstudeerder. Er zou eerder een langstudeerbonus dan een boete moeten zijn.” Samsom: “Het is een boete op nieuwsgierigheid, op ontplooiing, op pech. Laten we nu deze enorme fout herstellen.” 

Dat de honderden studenten Pechtold en Samsom als winnaar kozen is niet verrassend. Als het om onderwijs gaat verschillen D66 en PvdA niet veel. Samsom:

“Principiële, existentiële verschillen op onderwijs tussen de PvdA en D66, ze zijn er niet. Laten we elkaar niet uit de ballon duwen, maar samenwerken.” Waarop Slob toevoegde: “Allemaal uit die ballon en aan het werk.” 

Lees het uitgebreide verslag in de Volkskrant: Eerste debat: lijsttrekkers eensgezind, maar de drie grootste ontbreken

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)