74

Eerste Marokkaanse boot vaart mee op Gay Pride

Vijf vrouwelijke politici op de boot. Organisator: 'Het blijft een machocultuur, de mannen hebben meer tijd nodig'

Op de 19e Amsterdamse Canal Parade voer dit jaar voor het eerst een Marokkaanse boot mee. Meer dan honderd homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en hetero’s dansten in roze jelaba’s. “Het is gelukkig allemaal gelukt, je ziet hoeveel mensen er staan. Daar zijn we ontzettend tevreden mee”, aldus een blije organisatie.


NRC volgde de Gay Pride vandaag vanaf de Marokkaanse boot. Politicologiestudent Abdelwahid uit Rabat was speciaal overgekomen uit Marokko om de festiviteit mee te maken.

Eigenlijk is homoseksualiteit in Marokko net zo onbespreekbaar als in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap. Het enige verschil is dat de wet homoseksuelen hier beschermt en daar niet.

De organisatie had zich twee jaar voorbereid op deze 19e Gay Pride. Het idee startte bij Ilias Zian en filmmaker Chris Belonni. Nadat ze langs gingen op scholen om kinderen voorlichting te geven over homoseksualiteit in de Marokkaanse gemeenschap werd het na twee jaar tijd voor een boot op de Canal Parade vertelt Zian.

We zijn nu zo ver met de emancipatie van homoseksuelen in de Marokkaanse gemeenschap dat we een eigen boot hebben tijdens Gaypride. Ik voel me vandaag fantastisch. Het is ook bijzonder dat prominente Marokkaans-Nederlandse politici achter ons staan.

Prominenten op de boot waren onder andere VVD-raadslid Samira Bouchibti, Khadija Arib (PvdA), Salima Belhaj (D66) en oud-politica Naïma Azough. Mannelijke politici waren er nog niet te vinden. “Het is een blijft een machocultuur. De mannen hebben nog wat meer tijd nodig”, zegt Zian.

NRC: ‘Jalla, let’s party!’ – een reportage vanaf de Marokkaanse Canal Parade-boot

Geef een reactie

Laatste reacties (74)