2

Eerste patiënten geholpen in opblaasbaar ziekenhuis

Noodhospitaal Artsen zonder Grenzen operationeel in verwoestte Philipijnse stad Tacloban

Het opblaasbare ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen, dat eind vorige week werd neergezet in de Filipijnse stad Tacloban, heeft afgelopen weekend haar eerste patiënten ontvangen. Medici van AzG voerden zes operaties uit in het noodhospitaal. Dat maakte de hulporganisatie vandaag bekend.

Het ziekenhuis bestaat uit 5 tenten, met daarin 45 bedden. In de opblaasbare behuizing wordt de komende 3 tot 6 maanden specialistische zorg gegeven terwijl het lokale zorgsysteem – dat verwoest werd door tyfoon Haiyan – zich herstelt. Medewerkers van AzG ontvingen tot nog toe enkele honderden patiënten in het speciale veldhospitaal. Waar zij veelal luchtweginfecties, wondinfecties en chronische aandoeningen behandelden. 16 mensen zijn opgenomen en ruim 300 patiënten zijn poliklinisch behandeld, aldus AzG. Voor mensen met geestelijke problemen is een psycholoog beschikbaar.

Naast het succesverhaal in Tacloban, lukt het volgens Artsen zonder Grenzen steeds beter om afgelegen gebieden te bereiken. Ondanks logistieke beperkingen slagen teams van AzG erin hulpgoederen met vliegtuigen en schepen ter plekke te krijgen.

cc-foto: IOM

Geef een reactie

Laatste reacties (2)