42

Eerste Publeaks-vangst: zorg-interimmer krijgt ton voor maand werk

Wet die beloning bestuurders semi-publieke beperkt heeft toch nog mazen

Humanitas DMH, een instelling voor gehandicaptenzorg, heeft een interimbestuurder bijna een ton betaald voor een maand werk. Dat blijkt uit declaraties, die de Volkskrant toegestuurd kreeg via Publeaks, het nieuwe online systeem dat 15 media hebben opgezet, zodat klokkenluiders veilig en anoniem zouden kunnen lekken naar de pers.

Omgerekend zou de Schijndelse consultant Raimond Nicodem op jaarbasis ruim 1,1 miljoen euro krijgen. Het maximale jaarsalaris voor bestuurders in de zorg is wettelijk vastgezet op ruim 187 duizend euro. Maar volgens Nicodem is zijn beloning toch in lijn met de wet, want, zegt hij tegen de Volkskrant:

De norm geldt alleen voor bestuurders die langer dan zes maanden in dienst zijn. En ik hoop hier aan het eind van het jaar weer weg te kunnen.

Nicodems assistente declareerde die maand voor ruim 35 duizend euro.

Lekken

Nicodem zou in eerste instantie twee bestuurders van Humanitas DMH begeleiden. Die waren echter niet ingelicht over zijn komst en stuurden een brief naar de ondernemingsraad en cliëntenraad waarin de afspraken met Nicodem stonden vermeld. De raad van toezicht schorste het duo vervolgens wegens het lekken van vertrouwelijke informatie. Sindsdien heeft Nicodem alleen de leiding. Hoeveel hij nu verdient, is niet bekend bij de Volkskrant.

Volgens Ben Huesmann van de raad van toezicht is de beloning van Nicodem een ‘privé-aangelegenheid’, waarover geen verantwoording hoeft te worden afgelegd in de krant.

Een deel van de 1.100 werknemers heeft boos gereageerd op de exorbitante beloning van de interimmer. Op de gehandicaptenzorg fors wordt door het kabinet fors bezuinigd. 

Volkskrant: Zorgconsulent Humanitas kreeg ton voor maand werk

Geef een reactie

Laatste reacties (42)