147

Eerste schip hulpvloot zet koers naar Gaza

Update: Nederlandse journalisten haken af … Israël dreigt buitenlandse journalisten aan boord met jarenlange verbanning

Zaterdag heeft het eerste schip van de internationale protestvloot met hulpgoederen koers gezet richting Gaza. De Franse Dignite al Karama vertrok vanuit Corsica. Dinsdag kiest een schip met Nederlanders het ruime sop vanuit Griekenland. Uiteindelijk treffen zo’n twaalf schepen elkaar op zee om gezamenlijk koers te zetten naar het door Israël afgeschermde gebied.


Update 18:12  Trouw heeft zijn verslaggever teruggetrokken, meldt Nu.nl. Hoofdredacteur Willem Schoonen stelt dat de journalist onderdeel van de actie dreigde te worden en dat daarmee de onafhankelijke berichtgeving in gevaar kwam. Een journalist van de Wereldomroep werd op het laatste moment teruggefloten door zijn de hoofdredactie omdat meevaren te risicovol zou zijn.

—-

Aan boord van het Nederlandse schip is onder meer Joop-redacteur Hasna El Maroudi. Israël dreigt buitenlandse journalisten die meevaren met de vloot voor jaren uit het land te verbannen. 

Nu.nl schrijft:

Het is de bedoeling dat de Nederlandse boot het Griekse eiland Corfu verlaat, waar het schip in de haven ligt. In totaal varen vijftig activisten mee op de boot, onder wie twaalf Nederlanders. Onder hen bevindt zich het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali. Het uitvaren van het Nederlandse schip kan nog vertraging oplopen doordat op het laatste moment enkele Zwitserse en Duitse actievoerders aan de bemanning zijn toegevoegd. Zij moeten echter eerst een geweldloosheidscursus volgen, stelt de zegsman. Ook varen er journalisten mee van dagblad Trouw, EenVandaag en de Wereldomroep.

Israël zou nerveus zijn over de komst van de vloot. Vorig jaar hebben Israëlische commando’s bij een aanval op een soortgelijk vreedzaam protest negen activisten gedood.

foto: Un bateau français pour Gaza

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (147)