9

Eerste verpakkingsloze supermarkt van Nederland haalt 76.000 euro op

Bag&Buy's eerste vestiging mogelijk in Utrecht

De verpakkingsvrije supermarkt Bag&Buy heeft maandag via crowdfunding genoeg geld opgehaald om van start te gaan in Nederland. Als je boodschappen doet bij deze hippe eco-kruidenier neem je je eigen weckpotten, lege flessen en tupperwarebakjes mee. In de winkel vul je ze met je boodschappen. Stel je eens voor wat dat een huishouden scheelt aan plastic afval, wikkels, melkpakken, kartonnen dozen…

Maar liefst anderhalf kilo aan huishoudelijk afval per persoon per dag. Dat is wat we volgens initiatiefnemer Wim van Dijk in Nederland produceren. In NRC Next zegt hij dat het anders kan:

We zijn -heel hip gezegd- onderdeel van een movement. Een steeds grotere groep mensen staat bewuster in het leven. We hebben continu het gevoel bedonderd te worden. Dacht je net dat je op de goede weg was, blijk je toch weer plofkip in huis te hebben gehaald. Luister nou eens naar ons, doe het nou eens zoals wij het willen!

Er zijn al veel steden in Europa waar het gebeurt zoals Van Dijk het wil. De winkels spelen in op een groene trend: duurzaam is hip. Er zijn verpakkingsloze supermarkten in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en België. Eigenlijk zijn het kleine kruideniers in plaats van supermarkten. Robuust in Antwerpen bijvoorbeeld, is maar 50 vierkante meter groot. En er wordt veel droog voedsel verkocht: noten, zaden, kruiden. Maar ook sappen, zuivel en zelfs toiletartikelen zoals zeep. Robuust is nog niet helemaal verpakkingsvrij, omdat sommige klanten geen eigen potjes meenemen. Die kunnen voor 10 cent papieren zakjes kopen.

Crowdfunding

Niet alleen de supermarkt zelf, maar ook het startkapitaal van Bag&Buy is op hippe wijze tot stand gekomen. De supermarkt haalde vandaag het target van 75.000 euro via crowfundingsite Doorgaan.nl. Maar er kan op maandag 24 november nog tot middernacht geïnvesteerd worden. Wie investeert, krijgt een stem in het bepalen van de stad waar de eerste vestiging zich opent. Utrecht staat momenteel aan kop.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)