97

Eerste Witte Piet in Sinterklaasjournaal

NTR neemt stelling in Zwarte Piet-debat

Vol verwachting klopte ons hart. Zou het Sinterklaasjournaal van de NTR dit jaar zijn Pieten aanpassen, of niet? Heel even zette de Sint in het programma ons op het verkeerde been door een ‘ouderwets gezellig’ sinterklaasfeest aan te kondigen. Maar vanavond verscheen er dan toch voor het eerst een Witte Piet op NPO 3.


En dat ging zo: Omdat er te weinig pieten zijn dit jaar, worden aspirant-Pieten opgeleid in de pietenfabriek in Gouda. Ze krijgen les van Opa Piet. Eén van tests die de Pieten moeten ondergaan, is of ze door de schoorsteen passen. Dus zien we witte Pieten door de schoorsteen vallen, en eruit komen met roetvegen. Zo worden die Pieten dus zwart. Presentatrice Dieuwertje Blok:

Alle grote mensen met een pietenpak die kunnen gewoon naar Gouda om Piet te worden.” 

De gekozen verhaallijn is een mooie meevaller voor iedereen die zich de afgelopen tijd hard gemaakt heeft voor een aanpassing van Zwarte Piet. Woensdag oordeelde de Raad van State nog dat de sinterklaasintocht in Amsterdam door burgemeester Van der Laan niet aangepast hoefde te worden, waardoor er daar nog steeds een zwarte Piet mee mag lopen.

Sinterklaasjournaal leidend

Maar het Sinterklaasjournaal gooit de tot traditie gebombardeerde Zwarte Piet nu over boord. Voor een deel tenminste, zo lijkt het. En wat het Sinterklaasjournaal doet is belangrijk, want er kijken dagelijks wel meer dan een miljoen mensen naar het Sinterklaasjournaal. En daarmee kun je het programma gerust leidend noemen in de verhaallijn die ouders aan hun kinderen presenteren.

Foto: NTR

Geef een reactie

Laatste reacties (97)