8

Eerste zorgverzekeraar vergoedt vrijwillig levenseinde

Menzis: 'Als kliniek aan de regels voldoet, is er geen reden om financiering af te wijzen'

Zorgverzekeraar Menzis gaat het verblijf in de Levenseindekliniek vergoeden. Dat maakte bestuurder en D66 politicus Roger van Boxtel vandaag bekend op het congres over de Levenseindekliniek. De overeenkomst tussen de kliniek en de zorgverzekeraar is woensdag al gesloten.

Van Boxtel laat weten dat Menzis positief staat tegenover een zelfgekozen dood. Voorwaarde is dat het allemaal zorgvuldig, verantwoord en waardig gebeurt: “Deze beslissing hebben we binnen onze organisatie niet lichtzinnig genomen. We hebben er goed met elkaar over gesproken.

Volgens de bestuurder staat er één vraag centraal:

“Voldoet de kliniek aan de wettelijke eisen van zorgvuldigheid? Houdt ze zich aan de strenge voorwaarden en is er sprake van ondraaglijk en uitzichtloos lijden? En is een tweede arts geraadpleegd?

De Levenseindekliniek werd in maart dit jaar in het leven geroepen voor mensen die om uiteenlopende redenen niet bij hun huisarts terecht kunnen voor euthanasie. Inmiddels hebben zich 456 mensen aangemeld bij de kliniek. Daarvan kregen uiteindelijk 51 personen euthanasie, 94 werden afgewezen omdat de patiënten niet voldeden aan de criteria, met name omdat ze niet hun huisarts hadden geraadpleegd.

Van Boxtel was één van de politieke voorvechters van euthanasie. Toen hij in 1998 Kamerlid was voor D66 diende hij een initiatiefwetsvoorstel in om artsen niet strafbaar te stellen voor euthanasie, mits zij daarbij zorgvuldig handelen. De wet werd uiteindelijk op 12 april 2001 aangenomen met een meerderheid van D66, VVD en PvdA.  

Zorgvisie: Menzis vergoedt verblijf in Levenseindekliniek

cc-foto: Freek Dech

Geef een reactie

Laatste reacties (8)