73

Eerstejaarsstudenten halen taalniveau basisschool niet

Hbo-studenten maken gemiddeld 81 fouten per pagina, wo-studenten de helft

Eerstejaarsstudenten in Nederland hebben een belabberd taalniveau, dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anouk van Eerden van de Hanzehogeschool en Mik van Es van de Rijksuniversiteit Groningen.

De uitkomsten bevestigen eerder onderzoek naar taalvaardigheid van studenten en toont aan hoe ernstig het probleem is. Eerstejaarsstudenten blijken niet in staat het basisschoolniveau te halen. Het onderzoek was gericht op basale taalfouten die afbreuk doen aan de begrijpelijkheid van een tekst. Studenten gingen het vaakst de fout in door het gebruik van verkeerde of overbodige woorden. Samen met onjuiste interpunctie en rare zinsconstructies vormt verkeerde woordkeus 60 procent van het aantal fouten. Dt-fouten vormen slechts 2 procent van de gemaakte vergissingen.

Onderzoekster en hbo-docent Van Eerden noemt het aantal fouten ‘verbijsterend’, vooral omdat de steekproef gedaan werd onder 30 studenten met een talige studie. De geringe omvang van de steekproef, doet volgens Van Eerden niets af aan de conclusie: 

Het aantal fouten kan tien lager of hoger liggen, maar blijft veel te hoog. Overigens ben ik niet zo geïnteresseerd in fouten, maar ik wil dat studenten heldere teksten kunnen schrijven.

cc-foto: David van der Mark

Geef een reactie

Laatste reacties (73)