Laatste update 14:51
19

Efteling past stereotype attractie aan

De Efteling gaat het uiterlijk van omstreden Afrikaanse en Aziatische poppen in de attractie Carnaval Festival aanpassen. Zo krijgen “de poppen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld.” De Afrikaanse poppen hebben nu nog neusringen, enorme lippen en kroeshaar, maar dat wordt veranderd naar traditionele Afrikaanse klederdracht. De Aziatische poppen, nu nog met overdreven spleetogen en grote voortanden, krijgen ook een “nieuwe uitstraling.”

Al sinds de opening van Carnaval Festival, 34 jaar geleden, roept de attractie reacties op, zegt woordvoerder Femke van Es. Tegen de NOS liet ze weten dat het aantal met de jaren is opgelopen. Vooral bezoekers uit het buitenland die “niet met de attractie zijn opgegroeid” hebben moeite met het uiterlijk van de poppen. Al in 2016 is er discussie over de attracties in het pretpark. De actiegroep Stop Oppressive Stereotypes publiceerde een zelfs open brief waarin ze actie aankondigde als de Efteling niet overstag zou gaan.

“We hebben toen geluisterd naar hun argumenten en zij naar de onze. We hebben toen geen maatregelen genomen en dat hebben ze in het gesprek ook niet geëist.” Drie jaar na dato gaat het pretpark nu toch over tot aanpassing. De attractie Monsieur Cannibale, dat refereert aan kannibalen die mensen in enorme kookpotten koken, blijft vooralsnog ongewijzigd.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)