Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ego bankiers staat hervorming in de weg'

  •  
14-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bankier_300
Hoogleraar ontwikkelingseconomie Irene van Staveren: Bankiers weten wat er aan hun werkwijze mankeert, maar zijn niet bereid te veranderen
“Het ego van de bankier staat hervorming in de weg.” Dat zegt hoogleraar ontwikkelingseconomie Irene van Staveren vrijdag in Trouw. “Dit geldt vooral de investeringsbankier. Die heeft zijn status opgehangen aan zijn hoge inkomen. Dat wil hij niet kwijt. Het is natuurlijk moeilijk die status ineens te benaderen vanuit een maatschappelijk en niet vanuit een puur zakelijk perspectief. Maar het geeft blijk van een beperkt beeld van de werkelijkheid.”
Van Staveren is behalve hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ook lid van het Sustainable Finance Lab. Dit initiatief van een tiental hoogleraren onder leiding van Herman Wijffels en Peter Blom (Triodos Bank) probeert een mentaliteitsverandering in de financiële sector te bewerkstelligen met behulp van de wetenschap, zo schrijft Trouw.
Afgelopen maandag presenteerde Van Staveren de resultaten van een enquête onder 111 werknemers uit de financiële sector. Hier uit bleek dat bankiers precies weten wat er aan hun werkwijze mankeert. Bonussen en de nadruk op aandeelhouderswaarde hebben bijgedragen aan het uitbreken van de crisis, erkennen ze. Maar veel bereidheid om er iets aan te veranderen, hebben ze niet.
Foto-cc: Roy
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.