8

Egypte: 500 arrestaties, Trouw-journalist geslagen door politie

Video: Egyptenaren protesteren verder tegen het verstikkende regime van Hosni Mubarak

Bij de straatprotesten die dinsdag begonnen en ook vandaag weer oplaaiden in de Egyptische hoofdstad Caïro en andere steden zijn zeker vijfhonderd mensen opgepakt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Egypte. Persbureau AP spreekt zelfs van ruim 850 arrestanten.


Update: nieuwe compilatie van beelden van de demonstraties in Egypte hier.

NRC Handelsblad meldt dat de politie hard heeft opgetreden tegen de duizenden betogers die tegen het autoritaire regime van Hosni Mubarak protesteerden. Er vielen zeker drie doden – twee activisten en een politieman– en 250 gewonden.
Vandaag verboden de autoriteiten een verbod op alle betogingen. Veel demonstranten negeren die waarschuwing. Volgens de Egyptische premier Ahmed Nazif reageert de politie vooralsnog “terughoudend”, zo meldt het staatspersbureau. Een demonstratie van ongeveer drieduizend man voor het gerechtsgebouw in Caïro werd met politiebusjes uit een gedreven, meldt persbureau Reuters.

Op de videobeelden van CNN (zie boven) is te zien hoe de politie woensdag demonstranten confronteerde bij het gebouw van de journalistenvakbond in Caïro. 
Dagblad Trouw meldt dat zijn correspondent in Egypte in elkaar is geslagen door een groep van tien politieagenten. Hij zou zich hebben geïdentificeerd als journalist en zich niet in een groep demonstranten hebben opgehouden. Trouw spreekt daarom van “een gerichte actie”.
Geïnspireerd door de opstand in Tunesië, die  leidde tot het vertrek van president Zine al-Abidine Ben Ali, hebben activisten de dag van gisteren uitgeroepen tot “Dag van Woede”. 

NRC: Zeker 500 man opgepakt in Egypte, Trouw-journalist in elkaar geslagen

Geef een reactie

Laatste reacties (8)