119

Egypte: ‘Dag van de Woede’

Update: Nederlandse vakantiegangers geëvacueerd ... Buitenlandse Zaken geeft negatief reisadvies voor heel Egypte ... Dodental stijgt tot meer dan 90 ... Duizenden mensen op de been ... Duitsland: Egypte moet het zelf doen ... Minister Timmermans roept op tot verzoening

Op diverse plaatsen in Egypte wordt vrijdag weer gedemonstreerd. De leiders van de Moslimbroederschap hebben opgeroepen tot protestmarsen, na het Vrijdaggebed. De regering heeft op zijn beurt aangekondigd hardhandig in te zullen grijpen als politie of overheidsgebouwen worden aangevallen: er zal wederom met scherp geschoten worden.


De VN-Veiligheidsraad doet een dringend beroep op zowel de regering als de Moslimbroederschap om maximale terughoudendheid in acht te nemen, zodat beide partijen kunnen werken aan verzoening. Het geweld van de afgelopen dagen heeft de uit de regering gezette leden van de Moslimbroeders echter alleen maar meer vastberaden gemaakt.

Woensdag braken politie en leger al twee protestkampen in Caïro op. Hierbij vielen honderden doden. Bij geweld elders in het land vielen zo’n tweehonderd doden, terwijl in de twee kampen het dodental op zo’n 400 staat.

Donderdag vielen tegenstanders van de interim-regering overheidsgebouwen en koptische kerken aan.

De avondklok is in Egypte ingesteld en geldt van 19.00 tot 06.00 uur.

Minister Frans Timmermans wil een gesprek aangaan met de Egyptische ambassadeur om zijn zorgen kenbaar te maken. Timmermans verklaarde vrijdag:

We willen duidelijk aan de Egyptenaren laten weten dat dit gedrag van het legen onaanvaardbaar is en dat wij ook willen dat men zo snel mogelijk weer het pad naar een democratische toekomst inslaat.”

Duizenden aanhangers van de afgezette president Morsi zijn vrijdag na het vrijdaggebed bijeengekomen in Caïre. Ordetroepen staan paraat, vitale gebouwen en complexen hebben speciale bewaking en politie heeft de straten in de hoofdstad voor het publiek afgesloten.

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom volgt de ontwikkelingen in Alexandrië ter plaatse. Hij bezocht een begrafenis in Alexandië toen daar ook geschoten werd. Hij wist een restaurant in te vluchten om daar te schuilen. Volg hem op Twitter voor de laatste ontwikkelingen.

Update 16.00

Volgens staatspersagentschap Mena is een agent bij een hinderlaag gedood. In Caïro zijn verder zeker vier mensen om het leven gekomen. Ook in de Egyptische stad Damietta, ten noorden van Caïro zijn er sterfgevallen; maar liefst vier mensen lieten daar het leven, evenals in de noordoostelijke stad Ismailia.

Bondskanselier Merkel vindt dat Egypte de oplossing voor het conflict zelf moet vinden. Ook andere Arabische landen moeten hun weg naar verandering alleen zoeken. Dat zei de Duitse bondskanselier in een interview met de Frankfurter Allgemeine. De Europese Unie heeft zich vanaf het begin van de Arabische Lente in 2011 met de ontwikkelingen bemoeid, door bijvoorbeeld geld te doneren om het democratische proces en hervormingen te ondersteunen. Merkel: “We kunnen de landen helpen, maar de juiste weg kunnen ze slechts alleen vinden.”

NRC schrijft verder:

Zover bekend zijn in de hoofdstad Kairo nog geen doden gevallen. De politie zet momenteel wel traangas in om demonstranten te verdrijven. Getuigen melden tegenover persbureau Reuters dat agenten worden bekogeld met benzinebommen.

Update 18:20

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt mensen af naar Egypte te reizen. Dit advies geldt ook voor de populaire badplaatsen aan de Rode Zee en de Golf van Akaba. Tot nu toe werden die plaatsen ontzien maar het ministerie ontraadt nu alle ‘niet-essentiële reizen’. Wie toch gaat dient zich zorgvuldig voor te bereiden. ‘Ontraden’ betekent in de diplomatentaal dat het veiligheidsrisico zo groot is dat er voor de reiziger levensbedreigende situaties kunnen ontstaan.

Update 22:50

Het officiële dodental van vrijdag is opgelopen tot 91.

Nederlandse reisorganisaties halen dit weekeinde vakantiegangers terug. Wie nog moet vertrekken kan een beroep doen op de annuleringsverzekering.
Turkije heeft zijn ambassadeur terggeroepen uit Egypte en Egypte roept de ambassadeur terug uit Turkije.
In een aantal landen, waaronder Indonesië en Pakistan, is gedemonstreerd tegen het geweld.
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken zet zijn bezoek aan Egypte gewoon door. 
De Moslim Broederschap roept op tot een week van protest.

En voor wie nog de illusie koestert dat moslims allemaal hetzelfde zijn: Saoedi-Arabië, een van de strengste islamitische staten, steunt de coup van het Egyptische leger.

NOS: Merkel: Egypte moet het alleen doen

Al Jazeera: Egypt’s Brotherhood announces ‘day of anger’

Geef een reactie

Laatste reacties (119)