Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Egypte en VAE bombarderen Libië in het geheim

  •  
26-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tripoli300_01.jpg
VS zegt 'verrast' te zijn door aanvallen op Tripoli door bondgenoten ... Westerse landen willen vreedzame oplossing
De afgelopen zeven dagen hebben Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten tot twee keer toe Tripoli gebombardeerd. Dat schrijft The New York Times. Tot verrassing van de Verenigde Staten, die de heimelijke bombardement niet hebben zien aankomen: de landen hebben bondgenoot VS niet op de hoogte gebracht.
Vorige week vond het eerste bombardement al plaats, op een plek in Tripoli die in handen is van milities. Afgelopen zaterdag vond het tweede bombardement plaats, ten zuiden van de Libische hoofdstad. Egypte en de VAE wilden met het laatste bombardement voorkomen dat het vliegveld ingenomen zou worden, maar de missie mislukte.
De VS hekelen het ingrijpen. Westerse functionarissen noemen de luchtaanvallen bovendien ‘contraproductief’. Ze vrezen dat het conflict in Libië verder zal escaleren, terwijl de VN en westerse landen juist opzoek zijn naar een vreedzame oplossing.
Maandag kondigde Egypte overigens aan een militaire interventie in Libië te overwegen. Egypte vreest dat Libië een bolwerk wordt van de Moslimbroederschap en dat de chaos zich zal uitbreiden naar buurlanden.
Sinds de val van Khadaffi is Libië een puinhoop: milities hebben er de touwtjes in handen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.