9

Egypte in februari naar stembus

Egyptische interim-president Mansour kondigt verkiezingen aan ... Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) verheugd

Als alles meezit is Egypte in de lente van 2014 weer een democratie. Dat heeft president Adly Mansour maandagavond bekend gemaakt. Ook zal binnen twee weken een commissie worden benoemd die de komende vier maanden de grondwet zal herschrijven, waarover een referendum zal worden gehouden. Mocht de nieuwe grondwet worden goedgekeurd, dan kunnen er verkiezingen worden gehouden.


Update onderaan

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken noemt het verstandig dat Mansour snel verkiezingen wil houden. Op Radio 1 zegt hij:

Het slechtste wat er kan gebeuren is dat de militairen gaan denken: Nou dit bevalt ons eigenlijk wel. Laten we teruggaan naar de situatie zoals die vroeger was.”

Volgens Timmermans heeft Mansour de juiste timing in gedachten en zouden nog snellere verkiezingen alleen maar tot chaos leiden. Verder dringt hij aan op een goede samenwerking van alle betrokken partijen en spreekt hij de hoop uit dat het leger kiest voor een “pad naar democratische verhoudingen”.

Update 18:30

Interim-president Adly Mansour van Egypte heeft de econoom Hazem al-Beblawi voorgedragen als interim-premier van Egypte, zo meldt de Egyptische staatstelevisie.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)