172

Egypte: Moslim Broederschap roept op tot opstand

Doden bij gevechten in Caïro ... Onderhandelingen over interim-regering vastgelopen

De Moslim Broederschap in Egypte heeft opgeroepen tot verzet tegen “degenen die de revolutie met tanks willen stelen, zelfs als ze daarbij over lijken moeten gaan”. Dat staat in een verklaring van de politieke leiding van de organisatie.


Vanochtend vielen bij gevechten bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in Caïro zeker 35 doden, meldt de Volkskrant. De afgezette president Mohamed Morsi wordt waarschijnlijk in de kazerne vastgehouden. De Egyptische staatstelevisie bericht dat het dodental inmiddels is opgelopen tot 42. Er zijn 322 gewonden gevallen.

Volgens het leger wilde “een terroristische groep” het gebouw bestormen en zagen soldaten zich gedwongen om te schieten. Onder de doden zou een militair zijn. De Moslimbroeders zeggen echter dat het leger eerst het vuur opende op aanhangers van de verdreven president. Ooggetuigen bevestigen die lezing. Onder de demonstranten zouden ook vrouwen en kinderen zijn geweest. De veiligheidsdiensten zouden ook demonstranten hebben achtervolgd.

Zondag gingen tienduizenden demonstranten – zowel voor- als tegenstanders van Morsi – de straat op in Egyptische steden. De Moslim Broederschap had opgeroepen tot de demonstraties.

Slachting
De onderhandelingen over een interim-regering zijn intussen vastgelopen. De NOS meldt dat de Nour-partij zich na de schietpartij heeft teruggetrokken uit de besprekingen. Een woordvoerder van de Nour-partij spreekt van een slachting. De Nour-partij is net als de Moslimbroederschap streng islamitisch, maar steunde de afzetting van president Morsi. De partij was ook betrokken bij de onderhandelingen over de aanstelling van een interim-premier, aldus de NOS.

Volkskrant: Moslim Broederschap roept op tot opstand

NOS: Moslimbroederschap wil opstand

Geef een reactie

Laatste reacties (172)