Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Egypte's Suez-project bedreigt Middellandse Zee met kwallen

  •  
01-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Kwal_300.jpg
Kwallen leggen energiecentrales plat, vissers Adriatische zee leiden jaarlijks 8,2 miljoen verlies
Zee-biologen luiden de noodklok over de gevaren voor het ecosysteem van de Middellandse Zee. Ze vrezen dat die nog harder achteruit gaat als gevolg van de verwijding van het Suez-kanaal. Het project van 7 miljard euro wordt in Egypte beschouwd als het project van de eeuw. Egypte financiert het project voor 80 procent.
Het Suez-kanaal krijgt een tweede vaargeul en wordt ook op één stuk verbreed. De zee-biologen zijn bang dat daardoor nog meer inheemse diersoorten vanuit de Rode Zee naar de Middellandse Zee migreren. De 18 zeebiologen die de petitie hebben ondertekend willen dat Egypte een risico-analyse uitvoert die laat zien wat de gevolgen zijn van het project voor het eco-systeem in de Middellandse Zee. Zo kan van tevoren worden worden ingespeeld op de problemen.
Volgens wetenschappers zijn 350 van de 700 niet-inheemse diersoorten in de Middellandse Zee afkomstig uit de Rode Zee. Ze zijn sinds de komst van het Suez-kanaal in de late 19de eeuw richting Europa gekomen. “Sommige van deze soorten zijn schadelijk en giftig en vormen een duidelijk bedreiging voor de mens. Andere hebben de habitat van lokale diersoorten volledig vernield”, aldus de wetenschappers.
De grootste bedreiger is de nomade-kwal. De Rhopilema nomadica staat op de lijst van Europa’s ergst verspreidende inheemse zeediersoorten in de Europese wateren. Ze komen oorspronkelijk alleen voor in tropische wateren, waar zijn sinds 1970 via het Suez-kanaal ook in de Middellandse Zee terecht gekomen. Ze reizen in zwermen en verstoppen met hun omvang van soms 90 wel centimeter visnetten en vormen een plaag voor toeristische stranden. Een jaar geleden legden ze nog een energiecentrale in Israël plat omdat ze vast raakten in de koelwatersystemen van de centrale.
We hebben het hier niet over het effect van één of ander diersoort”, zegt kwallenexpert Stefano Piraino tegen The Guardian. De expert van de Universiteit van Salento is één van de ondertekenaars van de petitie. “We hebben het hier over een gevaar voor de mensheid en menselijke activiteit, inclusief toerisme, agricultuur en visindustrie.
Onderzoekers van de Universiteit van Oost-Roemenië lieten eerder dit jaar al zien dat de nomade-kwal geen kleine ruziezoeker is. In de Adriatische zee komt de diersoort in grote getale voor en kost dat de visserij jaarlijks zeker 8.2 miljoen euro. En dan gaat het nog slechts over een klein gedeelte van de Middellandse Zee.
Egypte moet officieel haar afspraken nakomen omdat het land de conventie voor biologische diversiteit heeft ondertekend, maar tot nu toe zijn de werkzaamheden al in volle gang. De verbreding van de 72 kilometer langer vaargeul is in augustus begonnen. Daardoor moeten twee vaargeulen ontstaan zodat het verkeer twee kanten tegelijk op kan bewegen.
In Egypte is er niet veel kritiek op het project. De operatie wordt in de media ook wel vergeleken met Egyptes aanval op Israel in 1973, één van de meeste trotste acties uit de nationale geschiedenis.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.