33

Egypte slaat terug na onthoofdingen kopten door IS

Egyptische luchtmacht bombardeert doelen in Libië

Maandagochtend heeft de Egyptische luchtmacht luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van de terroristische organisatie IS in Libië. Kampen, trainingsplaatsen en wapenopslagplaatsen van IS zijn beschoten, schrijft de Volkskrant.

De terroristische organisatie IS heeft onlangs 21 koptische christenen, die als gastarbeiders in Libië aan het werk waren, onthoofd. Als reactie hierop sprak de Egyptische president Sisi zondag nog dreigende taal uit. Hij zweerde wraak te zullen nemen en riep tevens zeven dagen van nationale rouw uit. Maandagochtend voegde hij de daad bij het woord. De Egyptische luchtmacht voerde als reactie luchtaanvallen uit op IS-doelen in Libië.

Veel van de vermoorde Egyptische christenen kwamen uit hetzelfde dorp. Een aantal van hen zou zelfs familie van elkaar zijn geweest.

Volgens journalist Gerbert van der Aa, die momenteel in Libië is, wordt IS in het gebied alsmaar sterker. In het NOS Radio 1-journaal legt hij uit:

Libië is één grote anarchie […] Er zijn twee regeringen in Libië, die eigenlijk met elkaar in oorlog zijn. Geen van beide slaagt erin om enige vorm van gezag te handhaven […] IS wordt sterker en sterker, daar maakt iedereen zich hier ook wel zorgen om. De strijders dreigen nu ook de oude woonplaats van Kadhafi, Sirte, in te nemen en rukken steeds verder op richting de hoofdstad Tripoli.

Volkskrant: Luchtmacht Egypte bombardeert doelen IS in Libië

Cc-foto: Khowaga1

Geef een reactie

Laatste reacties (33)