47

Egypte staat weer in brand

Tegenstanders president Morsi massaal de straat op in protest tegen 'kroning tot farao' ... Morsi zou met nieuwe wetgeving zichzelf te veel macht toespelen

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft zichzelf donderdag meer macht gegeven. In een decreet heeft hij bepaald dat geen van zijn besluiten en wetten aan een rechter voorgelegd kunnen worden, totdat er een nieuwe grondwet is. Ook heeft hij de belangrijkste openbaar aanklager, Abdel Maguid Mahmoud, ontslagen. Tot woede van het volk dat vrijdag in diverse Egyptische steden op de been is om te demonstreren.


Tegenstanders van Morsi zijn in diverse Egyptische steden bijeengekomen om te demonstreren tegen de president. Kantoren van de Moslimbroederschap zijn in de fik gestoken, en de demonstraties zijn uitgelopen op gewelddadige confrontaties tussen tegenstanders en aanhangers van Morsi.

Volgens de tegenstanders is de actie van Morsi om zichzelf tot ‘farao’ te kronen ‘een coup tegen rechtmatigheid’. Dankzij de wijzigingen die Morsi door heeft gevoerd, geniet de commissie die een nieuwe Egyptische grondwet moet samenstellen voortaan immuniteit. Het kan niet op last van de rechter worden ontbonden. Dat geldt ook voor de Eerste Kamer van het parlement. Deze maatregelen zouden gelijk zijn aan de noodwetten die onder oud-president Hosni Mubarak van kracht waren.

NRC Handelsblad schrijft over het geweld in Egypte:

Onder anderen in de steden aan het Suezkanaal staan panden van de Broederschap in brand. In de stad Alexandrië zijn gevechten uitgebroken, net als in het zuidelijk gelegen Assiut en in Giza, de zusterstad van hoofdstad Kairo.

In Alexandrië wordt door demonstranten met stenen gegooid naar leden van de Broederschap en is een kantoor van de partij bestormd. Stoelen en boeken werden naar buiten gegooid en op straat in brand gestoken. Of er sprake is van zwaargewonden is nog niet duidelijk.

President Morsi heeft inmiddels gereageerd vanuit een moskee in Caïro. Hij zei:

We gaan, als God het wil, vooruit, en niemand staat ons in de weg. Ik kom mijn plichten na om God en het land te dienen en ik neem beslissingen nadat ik met iedereen heb overlegd. De overwinning komt niet zonder een helder plan en dat is precies wat ik heb.

De protesten werden onder anderen geleid door Mohamed ElBaradei, voormalig hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

De Europese Unie roept de Egyptische president op het democratische proces te respecteren, tot er een nieuw parlement in geïnstalleerd. Catherine Ashton, woordvoerder voor Buitenlandse Zaken van de EU sprak vrijdag:

Het is van het grootste belang dat het democratische proces in Egypte wordt voltooid zoals dat overeen is gekomen door de Egyptische regering. Deze overeenkomst bevat de scheiding der machten, de onafhankelijkheid van justitie, de bescherming van fundamentele vrijheden en het zo snel mogelijk houden van democratische parlementaire verkiezingen.

Volg hier de live-verslaggeving van Al Jazeera over Egypte

Geef een reactie

Laatste reacties (47)