9

Egypte stemt voor hervorming grondwet

Update: VIDEO El Baradei bekogeld op weg naar stembureau

El Baradei, het boegbeeld van de oppositie tijdens de Egyptische revolutie en voorstander van de democratische hervormingen werd bekogeld toen hij zijn stem wilde uitbrengen. De Egyptenaren mochten zaterdag hun stem uitbrengen in het referendum over een pakket grondwetswijzigingen.

Update zondag 20 maart:

Ruim driekwart van de Egyptenaren heeft ingestemd met een referendum met een aantal wijzigingen in de grondwet. De opkomst van 41 procent en 77 procent stemde voor de aanpassingen. Het was de eerste stembusgang sinds dertig jaar.

El Baradei kon zijn stem niet uitbrengen op de door hem uitgekozen plek. Door zijn veiligheidspersoneel werd hij snel in een auto gezet en naar een andere plek gereden. De Arabische zender Al-Arabiya zegt dat een ‘bende’ islamieten achter de georganiseerde aanval zit. Ze riepen dat ze geen ‘Amerikaanse agent’ in hun landen willen.

De grondwet in Egypte is na veertig jaar aan vervanging toe en moet democratischer worden vindt El Baradei. Een van de wijzigingen houdt onder andere in dat de verkiezingen toegankelijk worden voor onafhankelijke kandidaten en oppositiepartijen. Ook stelt een nieuwe regel dat de president maximaal twee keer vier jaar mag aanblijven en een aantal noodwetten die de politie onbeperkte macht geven, worden ingeperkt.

El Baradei is een verwesterde Egyptenaar en woonde lange tijd in Wenen. Daar werkte hij van 1984 tot 2009 bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap. In 2005 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Lees meer bij NRC: ElBaradei bekogeld bij stemmen over grondwetreferendum

Geef een reactie

Laatste reacties (9)