19

Egypte verbiedt betogingen

UPDATE: Bij grote betogingen vielen dinsdag in Caïro en Alexandrië drie doden

Geïnspireerd door de gebeurtenissen in Tunesië zijn duizenden Egyptenaren de straat op gegaan om te demonstreren tegen de overheid. Vandaag was officieel een nationale feestdag die door de oppositie werd aangegrepen om duizenden demonstranten naar het parlementsgebouw te roepen.


Ook via sociale media als Twitter en Facebook is er opgeroepen tot protest. De organisatie van de demonstratie verwachtte honderdduizend demonstranten, maar dit aantal zou zijn overschreden. 

Voor het parlementsgebouw is het tot ongeregeldheden gekomen. De politie dreef  met waterkanonnen en traangas demonstranten uiteen. Er zouden tientallen gewonden gevallen zijn.

De demonstratie is het eerste massale protest tegen Mubarak in dertig jaar.

NRC Handelsblad schrijft:

Ook in Egypte’s tweede stad Alexandrië vonden vanmiddag anti-regeringsprotesten plaats. De organisatoren van de betoging in Caïro noemden de dag vol protesten “een dag van revolutie tegen marteling, armoede, corruptie en werkloosheid”.

Update woensdag 26 januari

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft demonstranten verboden om woensdag de straat op de gaan. ‘Alle provocerende uitingen, samenscholingen en optochten om te demonstreren zijn verboden’, zo luidde de waarschuwing meldt de Volkskrant. Bij grote betogingen in Caïro en Alexandrië vielen dinsdag drie doden.

NOS: Massaprotest tegen Mubarak in Caïro

Geef een reactie

Laatste reacties (19)