Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Egypte veroordeelt Al Jazeera-journalisten tot drie jaar cel

  •  
29-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aljazeera.png
Journalisten veroordeeld voor vermeende betrokkenheid bij 'terreurgroep' Moslimbroederschap 
Drie journalisten van de Qatarese zender Al Jazeera zijn in Egypte veroordeeld tot drie jaar cel. Dat meldt onder meer persbureau Reuters. De journalisten zijn veroordeeld vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de Moslimbroederschap, welke volgens de Egyptische overheid een terreurorganisatie zou zijn.
De rechter oordeelt nu dat de mannen in overtreding van de wet zijn omdat ze geen accreditatie hadden om in het land te werken. Ook zouden ze zonder toestemming van de veiligheidsdiensten apparatuur het land in hebben gesmokkeld en zouden ze vals nieuws hebben verspreid, en uitzendingen hebben verzorgd vanuit een hotel, zonder dat ze daar toestemming voor hadden. Eén van de drie mannen moet zelfs een half jaar langer zitten, omdat hij een kogel in zijn bezit zou hebben gehad.
In december 2013 werden de mannen opgepakt. Ze zouden de Moslimbroederschap steunen en pro-Moslimbroederschap propaganda verspreiden. De rechter oordeelde eerder al dat ze tussen de 7 en 10 jaar naar de gevangenis zouden moeten, maar het Egyptische Hof van Cassatie vernietigde die uitspraak en beval dat het proces overgedaan zou worden. De Australiër Peter Greste vertrok bij de vrijlating dan ook direct naar Australië. De Canadees Mohammed Fahmy en de Egyptenaar Baher Mohammed moesten in Egypte blijven, en zien nu de celstraffen dus tegemoet.
Voormalig legerleider Abdel Fattah Sisi zette vorig jaar de Moslimbroederschap af en benoemde zichzelf tot president. Daarna bestempelde hij de partij als terreurgroep, om zo duizenden Egyptische aanhangers van de beweging te arresteren.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.