104

Egyptenaren bestormen Israëlische ambassade

Update: Situatie rond Gazastrook escaleert... Hamas zegt staakt-het-vuren met Israël op ... Barak betreurt dood twee Egyptische agenten

Update 00.30: Honderden Egyptenaren hebben in Caïro de Israëlische ambassade bestormd. Egyptische agenten zijn om het leven gekomen nadat Israël raketaanvallen uitvoerde op de Sinaïwoestijn. Egypte heeft inmiddels om een onderzoek gevraagd, maar Israël ontkent dat er doden zijn gevallen.


De menigte bestormde het gebouw. TROS-redacteur Bas Altena was aanwezig en gaf live verslag via Twitter. Hij berichtte onder meer: “DIT IS PAS DEMONSTREREN! hekken omver, op legertanks zitten etc. gespannen situatie, love it! #egypte #israël”. Inmiddels is de oproerpolitie gearriveerd. Bekijk hier foto’s van Altena. Volgens AllVoices zou het Israëlische leger hebben opgebiecht ‘per ongeluk’ Egyptenaren te hebben verwond en gedood.

Na de raketaanvallen op Gaza heeft Hamas het staakt-het-vuren, dat sinds 2009 van kracht was, met Israël opgezegd.

In en rondom de Gazastrook escaleert het geweld tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger. Twee Palestijnen zouden vrijdag bij het geweld om het leven zijn gekomen. Zeker zes Israëliërs zijn gewond geraakt. Dat meldt NRC Handelsblad. Premier Netanyahu heeft meer luchtaanvallen in Gaza aangekondigd.

Donderdag zouden er een reeks aanvallen in het zuiden van Israël hebben plaatsgevonden. NRC Handelsblad schrijft:

Aanleiding voor de wederzijdse vijandigheden is een reeks van drie terreuraanvallen die gisteren plaatsvonden in het zuiden van Israël. Daarbij vielen zeven doden, waaronder zes burgers. Israël reageerde gisteravond direct met luchtaanvallen boven Gaza, waar de aanval zou zijn voorbereid.

Vrijdagmidag en vrijdagavond heeft Israël gereageerd met een reeks nieuwe luchtaanvallen op doelen in Gaza. Volgens Hamas zijn hierbij twee doden gevallen. Israël heeft de luchtaanvallen tegenover persbureau AFP bevestigd.

De situatie in het gebied lijkt de komende tijd alleen maar te verslechteren. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft meer luchtaanvallen aangekondigd. ‘Dit is slechts het begin van Israël actie.’

De Egyptische regering heeft inmiddels een officiële klacht ingediend bij de Israëlische regering. Als gevolg van de militaire actie van Israël in de Sinaïwoestijn zouden donderdag vijf Egyptische politieagenten zijn overleden. Israël ontkent vooralsnog Egyptische agenten te hebben gedood.

Donderdag werd bekend dat Egypte de grens bij Rafah wederom dicht heeft gegooid. Reden hiervoor zijn de raket- en luchtaanvallen. De grens bij Rafah was de enige officiële open grens naar Gaza, maar deze zou al maanden informeel gesloten zijn.

Update zaterdag 20 augustus

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak betreurt de dood van twee Egyptische agenten die donderdag bij een Israelische operatie om het leven kwamen. Hij zegt dat hij het leger opdracht heeft gegeven het incident te onderzoeken. Barak deed deze uitspraak pas nadat Egypte had besloten de ambassadeur uit Israel terug te roepen, dat meldt de Volkskrant.

De Arabische Liga is zaterdag in een spoedzitting bijeen gekomen om de situatie in de Gazastrook te bespreken. “De vergadering komt er op vraag van de Palestijnen”, aldus de adjunct-secretaris-generaal van de Liga, Ahmed ben Helli in De Morgen. “We zullen er de gevolgen bekijken van de situatie na de voortdurende agressie van Israël.”

Update 23.30

Zaterdagavond zijn vanuit de Palestijnse Gazastrook zeker 50 raketten afgevuurd richting Israel. Bij die acties is één Israëliër omgekomen en er vielen zeven gewonden. De IDF heeft al vergelding aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij viel een zwaargewonde.

NRC: Raket- en luchtaanvallen maken slachtoffers in Gaza en Israël

cc-foto: Bas Altena via TwitPic

Geef een reactie

Laatste reacties (104)